Atatürk

Linux VS Windows

windows-vs-linuxEminim Linux ve Windows’un ne olduğunu bilen veya bu iki işletim sisteminin karşılaştırmasını yapan, internette bir çok site/kişi görmüşsünüzdür. Ben açıkçası çok fazla detaya girmeden kendimce, bu iki işletim sisteminin iyi ve kötü yönlerini yazmaya çalışacağım.
İçinizde benim gibi yıllarca windows kullanmış ve bilgisayar kullanmaya büyük ihtimalle windows ile başlamışsınızdır. Ben Linux’e geçeli 5 ay oldu. Linux’u ilk defa duymamıştım. 2002 yılı veya daha öncesinden beri biliyordum. 5 ay öncesine kadar da windows kullanıcısıydım.
Arkadaşımın Ubuntu kullanmaya başladığını söylemesi, benim o zamana kadar içimde biriken ve tekrar bilgisayara kurma isteği uyandırdı.

Daha önceleri Çalışan CD ( Bilgisayara kurulmadan sadece CD’den çalışan linux dağıtımları ) ile kullanmıştım. CD’den çalışması bile hızlı olan bir işletim sistemi, bilgisayara kurulduktan sonra daha hızlı çalışacağı kesindi ve nitekim de öyle oldu. Kurduktan ve bir süre kurcaladıktan sonra kafamda oluşan ilk şey “Benim bilgisayarım bu kadar hızlı mıydı?” sorusu oldu. Bilgisayar kullanmaya başladığımdan bu yana sürekli yavaş bir bilgisayar kullanmışım.

Aşağıda iki işletim sisteminin iyi ve kötü yanlarını “+”, “-” halinde göstermek, anlamanız açısından daha iyi olacak.

Not: Aşağıdaki avantaj ve dezavantajlardan bir kısmına katılmayan kişiler olabilir. Ama dediğim gibi. Bunlar benim kendi düşüncelerim. Eğer internette Linux vs Windows diye aratırsanız bir çoğunun benim söylediklerimle aynı olduğunu görürsünüz.

Linux’un Avantajları;

  • Linux ücretsizdir.
  • Anti-virüs yazılımı kurmaya kerek yok. Çünkü virüs derdi yok.
  • Bilgisayara ne kadar yazılım kurarsanız kurun, bilgisayarınız ilk günkü hızında çalışır.
  • Defrag yapmaya gerek yok.
  • Yazılımların sürücülerini kurmaya gerek yok. Kendi içinde yüklü olarak geliyor.
  • Linux’u sevmemin en büyük nedenlerinden birisi çevresindeki topluluğu. Size yardım etmek için gönüllü bir sürü insan var. Siz yeterki sorun, öğrenmek isteyin. Bıkmayıp usanmadan yardımcı olacaklardır. Zaman zaman belirli dönemlerde seminerler ve buluşmalar düzenleniyor. İsterseniz katılabilirsiniz. Kendim şahsen daha katılmadım. Ama yakın zamanda katılmayı düşünüyorum. Siz hiç Windows kullanıcılarının biraraya gelip, toplandığını gördünüz mü? 😀

Linux’un Dezavantajları;

  • Bazı işlemleri yapmak için Konsol’u kullanmanız gerekiyor. Konsol demek komut demek. Yani elinizi biraz kirletmeniz demek oluyor. Ama bu sizi korkutmasın.
  • Oyun desteğinin çok iyi olduğunu söyleyemem. Windows’ta oynadığınız bir çok oyunu oynayamazsınız. Wine isimli program ile bilgisayarınıza oyunları kurmayı deneyebilirsiniz ama tam verim alınacağını sanmıyorum. Bazı arkadaşlar linux için yazılmış çok güzel oyunlar olduğunu söyleyeceklerdir. Ama ben burda kendi fikirlerimi söylüyorum. Bana göre linux için yazılmış çok güzel oyun yok. Çoğu oyunlar genelde ufak tefek oyunlar. Kart oyunları, satranç vb.

Windows’un Avantajları;

  • Oyun hastasıysanız tam size göre.
  • Ben sadece Photoshop ve Dreamweaver programlarını kullanmak için windows kullanıyorum.

Windows’un Dezavantajları;

  • Windows Paralıdır.
  • Anti-virüs yazılımına ihtiyaç var. Çünkü virüsler çoğunlukla windows işletim sistemi için yazılıyor.
  • Bilgisayarınıza program kurdukça şişer ve bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olur.
  • Belirli aralıklarla defrag yapmanız gerekir.
  • Yazılımların sürücü Cdlerine ihtiyaç vardır. Sürücü cd leri olmazsa bilgisayara bağladığınız yazıcı/tarayıcı vb cihazlarınızı tanıyamaz.

Yukarıda belirttiğim ve aklıma gelen avantajlar ve dezavantajlar bunlar. Linux kullanmak bana göre bir ayrıcalık ve insanı gerçekten kendine aşık ediyor. İlk linuxe geçtiğim zaman şimdi ne yapacağım diye düşünürken, şimdi windowsa geçtiğimde ne yapacağım diye düşünüyorum. Windows kullanıyor muyum? Evet. Aslında koca bir MAALESEF EVET.

Eğer bir gün Adobe firması Photoshop ve Dreamweaver programlarının Linux versiyonlarını çıkartırsa Windows kullanmam için hiçbir neden kalmayacak.

Oyun konusuna pek girmiyorum. Çünkü çok fazla oyunlarla aram yok. Daha çok eski atari salonu oyunlarını oynamayı sevdiğim ve bunları da Linux’te rahatlıkla oynayabildiğim için gerisi çok da önemli değil. Gerçi oyun üreticileri çıkardıkları oyuları ileride Linux için de çıkartırsa, zaten Windows’u oyun için kullanan bir çok kişi geçiş yapacaktır.

Adobe firması, programlarının Linux versiyonlarını çıkarsın ( Sadece Adobe AİR yetmez ), Oyun üreticileri Linuxte çalışacak şekilde de hazırlasınlar oyunları. Herkes mutlu olsun. Herkes Linux kullansın 😀

Bir çok Linux dağıtımı mevcut. Bunlardan birinin ( tavsiyem Ubuntu ) çalışan CD’sini bir deneyin. Kurcalayın. Neye benzediğini görün. Eğer bilgisayarınıza kurmaya karar verirseniz öncelikle bilgisayarınızdaki dosyaların yedeklerini alın ve detaylı bir araştırma yapın. Nasıl ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bana sorabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili kafanıza takılan her hangi bir soru olursa, bilgim ölçüsünde seve seve yardımcı olurum.

Comments of this post

M.Erdem ERKUŞ

M.Erdem ERKUŞ
15 Temmuz 2009

Photoshop yazılımının linux’a uyarlanmasını beklemek yerine GIMP yazılımını öğrenmek daha mantıklı geldi bana 🙂 (zaten photoshop bilen biri GIMP’i 2 günde tam anlamıyla söker bana göre) Linuxu bu kadar övdükten sonra en iyi linux dağıtımının ubuntu olduğunu söylemek ihtiyacını duydum nedense =) ÜCretsiz bir şekilde linuxu bilgisayarına indirmek isteyen arkadaşlar için

http://www.ubuntu-tr.org/ubuntuindir/indir

NuCLeuS

NuCLeuS
15 Temmuz 2009

Haklısın ama Gimp’in arayüzüne ısınamadım 😀 Bir süre denedim ama tatmin edici bir sonuç alamadım ne yazık ki. Ayrıca verdiğin link için de teşekkürler.

Linux ve Windows Arasındaki Farklar Nelerdir? | GNU/Linux, Windows, Teknoloji Haberleri ve Daha Fazlası...

Linux ve Windows Arasındaki Farklar Nelerdir? | GNU/Linux, Windows, Teknoloji Haberleri ve Daha Fazlası...
08 Ocak 2010

[…] önce sizler için “Linux VS Windows” başlıklı bir yazı yazmıştım. Bu yazımda da eski bilgilere yenilerini ekleyerek […]

GNU/Linux ve Windows Arasındaki Farklar Nelerdir? |

GNU/Linux ve Windows Arasındaki Farklar Nelerdir? |
02 Temmuz 2010

[…] önce sizler için “Linux VS Windows” başlıklı bir yazı yazmıştım. Bu yazımda da eski bilgilere yenilerini ekleyerek […]