Atatürk

Windows’ta Lisanslı Yazılımları Ücretsiz Kullanma Yöntemleri

Kategori Sorun & Çözüm
11.01.2013
3.698 kez okundu

Birçok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de korsan yazılım kullanma oranı bir hayli yüksek. Her ne kadar korsan yazılım kullanmak suç olsa da herhangi bir caydırıcı ceza olmadığı için insanlar korsan yazılım kullanmaya devam ediyor.

İnternetten indirilen ve içerisinde crack/keygen gibi, indirdiğiniz programı tam sürüm yapmaya yarayan yazılımlar, birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Bu tarz küçük boyutlu yazılımlar, siz farkında olmadan arkaplanda zararlı kodlar çalıştırıp, bilgisayarınızı savunmasız hale getirebiliyor. Bilgisayarınızda bir arka kapı açarak, sisteminizi dilediği kontrol edebiliyor. İşin en kötü tarafı da bu açığın oluşmasına neden olan kişi de siz oluyorsunuz.

Bu kısa uyarıdan sonra sizlere lisanslı yazılımları ücretsiz olarak nasıl kullanabileceğinizden bahsedeceğim.

Bazı yazılım firmaları, kendi programlarını belirli aralıklarla, kısa bir süreliğine ücretsiz olarak dağıtırlar. Bu dağıttıkları yazılımlar, genellikle eski sürüm yazılımlar olur. Şöyle bir örnekle daha net bir şekilde açıklayayım. Örneğin; A firmasının, kendi ismiyle çıkardığı A1 sürümlü yazılımı olsun. Bu yazılımın A2 sürümü çıktığında, A1 sürümü kısa bir süreliğine ücretsiz olarak, lisans koduyla birlikte dağıtılır. Genelde bu süre en fazla 1 aydır.

İnternetten, eski sürüm yazılımları dağıtan firma sayısı çok da fazla değil. En bilinen firmalardan birisi Ashampoo‘dur. Eğer bilgisayar dergisi alanlardansanız, dikkat ettiyseniz bazı dergiler ara sıra Ashampoo’nun yazılımlarını Tam Sürüm şeklinde dergilerinde yayınlarlar. Bu arada Ashampoo’nun en beğendiğim yazılımı, ekran görüntüsü alma programı olan Snap’tir.

Yazıyı buraya kadar okuduysanız, yazılımların lisans kodlarını nereden ve nasıl bulacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Eski sürüm lisanslı yazılımları, ya kendi sitelerinde ya da başka sitelerde bulabilirsiniz. Fakat bu sitelerin İngilizce olduğunu da belirtmek gerekir. Google’da “give away” şeklinde arama yaparak ilgili sonuçlara ulaşmak mümkün. Bazen antivirüs firmalarının diğer ülkelerdeki resmi sitelerinde de 3 aylık lisans dağıtabiliyorlar. Yani bu söylediğim yöntem antivirüs yazılımları için de geçerli. Örneğin Avira Türkiye’nin Twitter sayfasında belirli aralıklarla 3, 6 veya 12 aylık sürümlerini hediye edebiliyorlar.

Eğer korsan yazılım kullanıyorsanız, tehlikeleri ve başınıza gelecek olanları da kabul etmiş olduğunuzu unutmayın. Sonra şu şu hesabım niye hacklendi gibisinde etrafta ağlayıp sızlamamak için kullandığınız yazılımların ücretsiz alternatiflerini kullanmaya çalışın. Ya da programın ücretini ödeyerek programı satın alın.

Comments of this post

Henüz yorum bulunmuyor!