Atatürk

Windows Programları Linux’te Çalıştırılmalı Mı?

Windows’tan Linux’e geçmek isteyenlerin akıllarındaki en önemli sorulardan birisi şudur. Windows’taki programlarımızı Linux’te kullanabilir miyiz? Benim kafamda beliren yanıt şu. Ne gerek var ki? Windows’ta kullandığınız programların aynısı veya alternatifleri Linux’te zaten var. Böyle bir çabaya girişmenin manasız olduğunu düşünüyorum.

Windows’ta kullandığınız bir yazılımda herhangi bir açık olabilir. Siz o programı Linux’te kullanmaya çalışarak, aynı açığı Linux’e de taşımış oluyorsunuz. Dolayısıyla sisteminizi de tehlikeye atmış oluyorsunuz. Windows’taki her yazılımda açık vardır demiyorum tabii ki. Fakat bu biraz şeye benziyor. Arabalardan çok anlamam ama doğan veya şahin marka bir arabanın tekerini çok lüks bir arabaya takmak gibi. Aynı şekilde yollarda çok gördüğüm bir şey de doğan veya şahine süper jantları olan teker takılması. Neyse sanırım siz ne demek istediğimi anladınız.

Bir de insanlarda gördüğüm şeylerden birisi çok fazla programlara bağımlı olunması. Örneğin Windows’ta çok sık torrent programı kullanan birisinin Linux’te utorrent programı var mı diye sorması. Bir başka örnek de Linux’te BSPlayer var mı diye sorulması. Bu iki örnekten yola çıkacak olursak ikisi de birebir kullanılmayan programlar. Yani Photoshop programı gibi alıp detaylı bir şekilde kullanmıyorsunuz. Tek yaptığınız şey torrent dosyasını utorrent ile açmak indirmek, izleyeceğiniz filmi BSPlayer’da açmak ve tam ekran yapıp izlemek. Bu iki örnek için Linux’te çok iyi programlar var. Yani Windows yazılımlarını Linux’te kullanmaya çalışmanın hiç anlamı yok.

Windows yazılımlarına o kadar bağımlıysanız Linux kullanmayın arkadaşlar. Windows neyinize yetmiyor. Linux’u kullanacaksanız da hakkını vererek kullanın.

Comments of this post

Ali Orhun Akkirman

Ali Orhun Akkirman
18 Haziran 2012

Tam olarak katılmıyorum. Dediğin gibi temel ihtiyaçlar için (özellikle film izleme, not alma, müzik dinleme, internete girme, dosya indirme) linux sürümlerinin çok daha iyi olduğunu düşünmekteyim ama bazı programlar için mecburen wine kullanmak durumunda kalıyoruz. Örneğin çok az oyun oynayan biri olarak age of empires'deki zevki 0ad ile henüz alamadım. CAD çizim programlarından autocad, solidworks,catia gibi programlara alternatif bricks, varcad gibi programlar da henüz tam istenen aşamada değil. aklıma gelen ve alternatifi olan bir şey ise gimp'in fireworks kadar kullanıcı dostu olamaması. alt kısımdaki properties araç kutusu eklenebilirse gimp fireworks'u yakalayabilecektir. Tekrar dediğim gibi diğer masasüstü gereçleri ve diğer bazı temel özellikler için linux programlarını daha çok sevmekteyim zaten..

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
18 Haziran 2012

Böyle bir yorum geleceğini tahmin ediyordum. Yazı içerisine de eklemeyi düşündüm ama vazgeçtim. Yazıyı yazarken sizin söylediğiniz yazılımları kastetmedim. Ben Linux'e yeni başlamak isteyen kişiler için yazdım bu yazıyı. Yazıda örnek verdiğim yazılımlar gibi ufak tefek yazılımların Linux'te olmadığını bahane ederek Linux kullanmak istemeyenler var. Söylediğiniz yazılımları herkes kullanmıyor. Kullanan kişi sayısı da çok çok az. Sizin gibi çizim programları vs kullanan kişiler Wine kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu konuda da yapacak bir şey yok. Wine'ı da bu konuda tebrik etmeden geçmemek lazım.

Yani işin özü sizin gibi küçük bir kesim için değil, Türkiye genelini düşünerek yazdım bu yazıyı. Malum Türkiye'de çoğunluğun yaptığı şeyler belli. Facebook, Twitter veya MSN. Ayrıca söylediğiniz gibi Linux'teki film izleme, müzik dinleme ve benzeri yazılımların Linux'teki alternatifleri çok daha iyi.

cokbaska

cokbaska
18 Haziran 2012

Linux özgürdür.Bu yüzden istediğim programı çalıştırmak hakkımdır.Wine'yi yapanlar boşuna mı yapmış oluyor o zaman.Linux'a yeni başlayanlar başta tabiki arayacaklar her zaman windows altında kullandıkları programları ancak zamanla alışacaklar.Wine ile tanışacaklar.Wine ile oyun oynayacaklar Linux üzerinde.Bunu yaşamadan olmaz 🙂
Alternatifler tabiki var zamanla kullandıkça Linux'u yeni arkadaşlar alışacaklar ve vazgeçemeyecekleri başka platformlarda çalışmayan programları kullanmaktan zevk alacaklar.
Burada kullanıcıları suçlamak yerine program üreticilerinin Linux için versiyon yapmaması yada yapamamasını eleştirmek gerek.
Ayrıca windows altında çalışan açık taşıyan programlar wine ile çalıştırıldığında Linux'a açık bulaşmaz.Unutmayalımki wine bir emülatordür.Wine haricinde kullanılan programlarda oluşacak bir tehlike hemen fixlenir.
Linux'un bu özellikleri hiçbirşeye değişilemez…

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
18 Haziran 2012

Wine'ı yapanlar tabii ki boşuna yapmadılar. Ben kendilerini tebrik de ediyorum. Fakat bir şeyleri öğrenmek için illa Wine kullanmaya gerek yok. Benim yazıda verdiğim örneklere dikkat ettiysen ufak tefek programlardan bahsediyorum. Sırf yazı yazmak için Wine ile Microsoft Ofis kurmanın manası yok. Bunun alışmayla filan da alakası yok. Windows programlarıyla Linux programları arasında çok büyük uçurum olsa ve öğrenilmesi zor olsa hadi neyse. Programların arayüzleri neredeyse hemen hemen aynı.

Ayrıca dileyen dilediğini yapmakta özgür. Benim bu konuda bir itirazım yok. Ben kendi fikirlerimi dile getiriyorum.

Alternatifi olmayan programlar için Wine çok iyi bir program. Ben sadece insanların Windows'taki alışkanlıklarını Linux'e taşımalarını doğru bulmuyorum. İkisi birbirinden farklı sistemler. Alışkanlık denilen şey düzenli kullanılırsa bir ay gibi kısa bir süre. Kısa sürede Linux'e alışmak varken Wine sadece bu süreyi uzatır.

Mesela ben de Linux kullanmaya başladığımda utorrent olsaydı keşke diyordum. Linux'teki alternatifleri deneyince de hoşuma gittiğini gördüm. Şu anda utorrent programı Linux için çıksa (aslında linux için bir sürüm var ama kullanışlı değil) kullanmam. Artık Transmission kullanıyorum. Wine kullanmak yerine biraz yeniliklere ve öğrenmeye açık olmak gerekiyor.

Program üreticilerinin Linux için program yapmaması da kullanım oranı az olduğu için. İnşallah kullanım oranı artar. Gerçi her şeyde olduğu gibi Linux kullanmaya da en son bizim ülkemiz geçer. Niyeyse bir şeyleri geriden takip etme gibi bir huyumuz var.

Vedat Kılıç

Vedat Kılıç
08 Ağustos 2015

Özel bir sebebi yok ama wine nefret ettiğim tek program.
Linux içinde windows'u görmek bana acı veriyor. Sitemde yaptığım degişiklikleri görmek için windowsa girmem-çıkmam bir oluyor, o kadarına dahi katlanamıyorum. Linux'dan bihaberken windows'u yıllarca nasıl kullanmışım kendime hem gülüyorum hem de acıyorum. Aslında windows'un pençelerinden haberi olmayan insanların hepsine acıyorum, keşke onlara linux gibi muhteşem bir sistemi yeterince tanıtabilsek…

emre

emre
05 Temmuz 2016

Konu 2012 yılında yazılmış fikirleriniz değiştimi bilemem ancak bu yazını windowstan geçmek isteyen amatör kullanıcılarını vazgeçirecektir. Ben Dual boot olarak kullanıyorum ancak insanların tamamen linuxa gelmesini istiyosanız eğer aşırı linux hayranlığını bırakmalısınız sırf bu yüzden hep erteledim.
İnsan sorar bu kadar özgürlükten bahseden bir işletim sistemi neden windowsa dayatma yaparki adı üstünde özgür, özgürlük, bence yapmamalı wine, playonlinux gibi programların daha başarılı olmasını isteyenlerdenim el alışkanlığı olduğum windows programlarını tabikide linuxta kullanmak isterim bunun linuxa geçiş için bir aşama olduğu düşünmelisiniz bence. Neden diye sorarsanız eğer bugün utorrent, bsplayer i yükleyenler ileriki aşamada tabiki linuxun uçsuz bucaksız dünyasını görüp yerleşik hayata geçececektir.
Ben age of tan başka oyun oynamadığım için linuxa geçişim biraz daha hızlı oldu ancak unutmayın Linuxu sevdirmemiz lazım insanları gelmeden göndermemiz değil.

Benim nacizane fikrim ise Linux exe ile barışık olmalıdır. iyi günler

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
05 Temmuz 2016

2012 yılında söylediğim şeylerin çoğunun hala arkasındayım. Çünkü yaşanan bir olaydan dolayı yazmıştım bunu. Haklı olduğumu da gördüm. Öğrenmeye hevesli olan kişi zaten Linux'e gelecektir. Diğerleri ömrünün sonuna kadar Windows kullanmaya devam edecektir. Bu arada ben de Dual kullanıyorum. Bilgisayarımda 2 Linux dağıtımı ve Windows kurulu. Bu sayede Wine'a ihtiyaç da kalmıyor.

Linux'un exe ile barışık olması gerektiği kısmına katılmıyorum. Küçük yazılımlardan ziyade profesyonel yazılımların Linux versiyonları hazırlansa yeterli. Onu da o profesyonel yazılımları geliştirenler düşünmeli. İlla birisinin birisiyle barışık olması gerekiyorsa önce Windows, Linux ile barışık olmayı denesin. Yıl olmuş 2016. Windows'tayden -doğal yollarla- Linux diskleri görüntülenemiyor. Bunun Linux hayranlığı ile alakası olduğunu da düşünmüyorum. Görünenler ortada. Bugün Linux kullanmıyor olsaydım (ki işim düştüğünde Windows'u da kullanıyorum) kesinlikle Mac kullanırdım. Windows'tan bıkan insanlar da Linux kullanmak zorunda değiller. Mac gibi çok iyi bir alternatif daha var sonuçta. 🙂