Atatürk

Linux’te Takılan Programınızı 6 Yöntemle Kapatın

Kategori GNU/Linux
07.06.2012
13.212 kez okundu

Windows’ta cevap vermeyen veya takılan uygulamaları kapatmak için Ctrl + Alt + Del tuş kombinasyonunu kullanıyoruz. Fakat bu her zaman çözüm olamayabiliyor. Kimi zaman reset atmak zorunda kalabiliyoruz. Linux kullanıcıları bu konuda oldukça şanslı.

Bu tarz istenmeyen durumlarda kontrolü tekrar ele almamızı sağlayacak, neredeyse reset atmaya bile gerek kalmayan bazı yöntemlerle bilgisayarı normal haline döndürebiliyoruz. Şimdi bu yöntemlerden 6 tanesini sizlere anlatacağım.

Sistem Gözlemcisi’ni (System Monitor) kullanın:

Sistem Gözlemcisi, Windows’taki Görev Yöneticisine benziyor, fakat ondan daha iyi. Burada kapatmayı istediğiniz programın üzerinde sağ tıkladığınızda Süreci Durdur dediğimizde adı üzerinde sadece durduruyor. Tamamen kapatmak istiyorsak da Süreci Öldür’ü seçiyoruz.

Kill komutunu kullanın:

Sistem Gözlemcisi’nin (System Monitor) arayüzünün açılmadığı durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda Linux’un komut gücünü kullanarak sorununuzu kısa sürede çözebilirsiniz. Bilgisayarınızda çalışan her işlemin kendine ait bir ID’si (unique ID) var. ID dediğimiz şey yukarıdaki Sistem Gözlemcisi’ndeki Kimlik sekmesinin altındaki 4 basamaklı numaralar.

Eğer bu ID(Kimlik) numarasını biliyorsanız aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz;

kill <processID>

Bu komuttan sonra programınızın hemen kapandığını göreceksiniz.

Pkill ve Pgrep komutlarının kullanın:

Kapatmak istediğiniz programın ID numarasını bilmiyorsanız, programın adını yazarak da kapatabilirsiniz.
Örneğin benim kullandığım Opera internet tarayıcısı takıldı. Terminali açıp aşağıdaki kodu giriyoruz.

 

 

 

Gördüğünüz gibi programın ID numarasını bilmemize gerek yok. Buna alternatif olarak takılan programın ID numarasını öğrenmek istiyorsanız;

 

 

 

Xkill komutunu kullanın:

Xkill komutu da benim çok hoşuma giden komutlardan birisi. Terminali açıp xkill yazıp Enter’a basarsanız, fareniz X şeklini alacak. Bu haldeyken takılan programınızın üzerine tıklarsanız program kapanacak.

Killall komutunu kullanın:

Kullanacağımız yöntemlerden 6.sı da killall komutu. Komuta bakınca gözünüz korkabilir. Fakat düşündüğünüz gibi bu komutu yazınca bilgisayarınızdaki bütün programlarınız kapanmıyor. Örneğin bu kodu kullanarak Chrome’u ve Chrome ile ilgili veya arkaplanda Chrome’a bağlı bütün programları, yani kısacası tek bir programın birden fazla çalışan işlemlerini kapatmamızı sağlıyor.

 

 

Bu yöntemler gibi daha bir sürü komut veya bu yukarıda verdiğim kodların çeşitli özellikleri de var. Gerisi sizin hayal gücünüze ve öğrenme isteğinize bağlı. Linux kullanmayan kişiler bunlarla kim uğraşacak, uzun iş gibilerinden düşünebilirler. İnanın bu komutlardan birini yazmak bir kaç saniyenizi almaz. Ön yargılı olmayın. Linux kullanın. 🙂

Linux’te hiç takılan programınız oldu mu?

Comments of this post

hasan

hasan
19 Haziran 2012

Saol polat abi çok güzel yazı hele ki xkill komutu çok iyi

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
19 Haziran 2012

Evet. Gerçi Linux'te programlarda pek takılma olmaz. Olursa da bu komutlarla anında kapanıyor.

Mehmet

Mehmet
15 Mayıs 2015

Teşekkürler, Killall tüm programları kapatır mantıüı ile kullanmıyordum açıkcası (N00bLuk bunu gerektirir 😀

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
16 Mayıs 2015

Rica ederim. 🙂