Başlık sizi yanıltmasın. Başlık sanki iki işletim sistemini karşılaştırma yapıyormuş izlenimi verebilir. Ama amacım bu değil.
Bilgisayarımda Ubuntu 9.04 ve Windows XP kurulu. Dün üçüncü bir işletim sistemi olarak
bu iki işletim sisteminden hangisini bilgisayara kursam daha iyi olur diye düşündüm. Bu arada laptopumda 60 GB hard disk var. Hard diskim yeterli büyüklükte olsaydı iki işletim sistemini de bilgisayara kurmuş olurdum ve böyle bir yazı hiç yazılmamış olurdu.
Neden sadece Kubuntu veya Pardus. Neden başka bir linux işletim sistemi değil. Aslında amacım sadece KDE tabanlı bir linux kullanmaktı. Yani biraz da işin görsellik tarafını tatmaktı. Kubuntu daha önce kullanmışlığım vardı. Pardus’u da sadece Çalışan CD’lerden denemiştim.
Seçimimi Kubuntu’dan yana kullandım. Laptopum eski olduğu için Kubuntu’da çok ufak bir takılma oluyor. Efektleri kapattım. Gün boyu kullandım ama ubuntu’nun verdiği zevki ve hızı veremedi. Ayrıca klasörlere veya çalıştırılacak dosyalara tek tıklamayla girmeye alışkın olmadığım için bir çok kez klasörleri veya programları 2 kez açtım 🙂
Pardus 2009’u seçmememin nedeni daha yeni yeni kendini toparlamaya başladı diye düşünüyorum. Ayrıca Çalışan CD versiyonunun olmaması, dolayısıyla donanımımla uyumlu olup olmadığını görme imkanım olmadı. Gerçi muhtemelen bu konuda bir problem olmayacaktı. Ama yine de bu riski göze almak istemedim. Program depoları da kubuntu’da olduğu kadar çeşitli değil. Yani Pardus macerası başka bahara kaldı.
Benim kişisel tercihim şu an için Ubuntu. Eğer bilgisayarınız hızlıysa Kubuntu’nun görselliği kesinlikle hoşunuza gidecektir.
Siz hangisini tercih ederdiniz?
Comments of this post
Sercan
17 Eylül 2009
Merhabalar
Pardus 2009 u 1 saat önce kurdum ve ubuntuya alışmış biri kesinlikle kullanabilir ancak tercih olarak bende ubuntu tarafındayım inş ilerleyen zamanlarda server 2003 – 2008 den kurtulur ve Türkiyede Pardus Server ve Clientları kullanıyor oluruz.
NuCLeuS
17 Eylül 2009
İnşallah. Pardus’u da ileride takip etmeyi düşünüyorum. İleride çok iyi bir işletim sistemi olacağı kesin ama bunun için daha çok uzun yolu var.
Veli Kabayel
08 Aralık 2009
Pardus e harcanan maddi imkanlar ubuntuya harcanan maddiyatın %20 si olsa bakın o zaman pardus nereye geliyor.
birçok işletim sistemi kullandım. Suan pardus kullanıyorum. Eksikleri var ve hataları var mı var. Neden mi kullanıyorum Pardus u. Ben kullanarak destek vermezsem ve onermezsem nasıl gelişecek ulusal yazılımız pardus.
Gelişim sureci arz talep ile dogru orantılıdır. ARGE nin amacı da budur zaten Arz ve talepleri daha ileriye ve daha teknolojiye götürmek.
Simdi diyeceksiniz ki Ubuntumu Pardus mu
Kullanıcı olarak %100 Pardus.
Sen ben o olmazsak. Nasıl gelişmesini saglayacagız.
Ubuntu ve Fedora iste bu nedenden dolayı gelişiyor. Siz ve onlar kullanıcı olarak destekliyorlar. Biz Pardus Kullanarak Ulusal Isletim Sistemimizi destekliyoruz. Siz onlara bizim soylediklerimizi soylerin. Onlarda Pardus Kullanak bizi desteklesinler 😀
Not : Sisteminin daha kararlı ve hızlı calısmasını mı istiyorsunuz. Pardus ta xfce masaustu yöneticisini kullan.
Yigit Ozdamar
03 Mayıs 2010
Vay anam vay! Bu ne kibir? Bu ne milliyetcilik?
Ubuntu sanki sizden para talep ediyor! Linux kullaniyorsunuz ama onlarin dagitimlari hakkinda bile cekisme yasiyorsunuz. Cok yazik. Windows'u seven veya kullanan birisi degilim ama ben ne Ubuntuyu, ne de Pardus'u seviyorum. Isime geleni kullanmak benim icin en dogrusu olur diye dusunuyorum ama siz olaylari artik fanatiklige tasimissiniz.
Yönetici
09 Aralık 2009
Pardusu’un gelişip ileride daha iyi yerlere geleceğinden şüphem bile yok. O yüzden yakın zamanda az da olsa kullanmaya başlayacağım. Şu an için kafamda Fedora var. Onu denemek istiyorum.
Ayrıca ben Windows kullanılmasındansa Linux kullanılmasından yanayım. İsterlerse 50 MB civarında olan Damn Small Linux kullansınlar ama Linux kullansınlar..
Pardusu desteklediğim için zaten “Açık Kaynağa Destek” kısmında belirttim 😉
Ayrıca zaman ayırıp bu uzun yorumu yazdığınız için teşekkür ederim…
P_Buyukarslan
03 Mayıs 2010
"Ubuntu sanki sizden para talep ediyor" derken neyi kastettiğini anlamadım Yiğit. Ubuntu'nun bizden para talep ettiği yok. Genelde gönüllü olarak ingilizce de donate denilen olay var. Ayrıca kendi sitesinde bazı kıyafetler ve aksesuarlar satılıyor. Dileyen gidip alıyor. Hem Ubuntu'nun gelişimine de bu şekilde katkı sağlanmış oluyor. Herşeyi paraya bağlamamak lazım. Programcıların belirli kimi zaman gönüllü olarak yardımcı oluyorlar.
Önemli olan kullandığın işletim sisteminin senin ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığı. Ben hem para verip, hem de ihtiyaçlarımı karşılamayacaksa neden Windows kullanmaya sıcak bakayım ki?.
Dağıtımlar hakkında çekişme yaşadığımızdan bahsetmişsin. Linux'te çeşitliliğin olması kötü değil, iyi bir özellik. Çeşitlilik olduğu için dileyen dilediğini seçip kullanabiliyor. İhtiyaçları karşılama olayı yani.
Bu arada yazdıklarından hangi işletim sistemini kullandığını da anlamadım. Ubuntu'yu ve Pardus'u sevmeyip, Windows kullanmayan birisiysen sanırım Mac kullanıcısısın.
Bazı insanlar işi fanatiklik boyutuna taşıyor olabilir. Hangimizin fanatik olduğu bir şey yok mu ki bu dünyada ? 🙂 Örneğin maç fanatikliği gibi.
Ubuntu forumunda da bazı kişiler Windows ismini telaffuz etmemek için veya sevmedikleri, hatta belki de nefret ettikleri için herhalde Windos, Winfos, Winzort gibi kelimeler kullanıyorlar. Ben buna da karşıyım. Sevmiyor olabilirsiniz. Ama bu tarz davranışlar da çok hoş değil. Yine de herkese saygı duyuyorum.
Windows kullananlar Windows kullanmaya devam etsinler. Ama en azından Linux'e de bir şans vermelerini istiyorum. Kullanmayıp da çamur atan insanlar var. Kullansınlar, beğenmezlerse Windows kullanmaya devam etsinler.