Atatürk

Forum Açsam Tutar Mı?

Başlığa bakıp da forum açacağımı düşünmeyin. Ben sadece forum açmayı düşünüp de açıp açmama konusunda kararsız olanları bilgilendirmek istiyorum.

Sorunun cevabını baştan verip devamında da nedenlerini açıklayacağım. Forum açsanız tutar mı? Evet tutar. AMA…

Yeni nesil gençlerde gördüğüm ortak nokta, çok sabırsız oldukları. Açacakları site/forum/blog ne olursa olsun. Bir an önce projelerinin çok fazla kişi tarafından beğenilmesini istiyorlar. Bir veya iki ay uğraşıp, sonuç alamayınca, tutmadı deyip başka projelere yöneliyorlar. Eğer siz de böyle yapanlardansanız, size hiçbir zaman başarı yakalayamayacağınızı çok rahat bir şekilde söyleyebilirim.

Başarı kısa sürede elde edilebilecek bir şey olsaydı, emin olun biz Türkler birçok konuda çok başarılı olurduk. Böyle bir şey mümkün olmadığı için adım adım ilerlemek ve forumu açmadan önce iyice düşünmek gerekiyor.

Peki forum açmaya karar verdik. Tutması için ne yapmamız gerekiyor?

Bunu maddeler halinde açıklamak daha iyi olacak.

  • En önemlisi sabırlı olmak. Forumunuzun bir kaç ayda başarılı olmasını istiyorsanız, şimdiden forum açmayla uğraşmayın derim. Çünkü bu iş sabırlı olmayı ve zaman ayırmayı gerektirir. Benim size tavsiyem, açacağınız forum için en az 1 yıl herhangi bir başarı beklemeyin. Zamana yayarsanız başarılı olma ihtimaliniz artar.
  • Ekibiniz varsa bu size +1 puan kazandırır. Ekibiniz yoksa da başarılı olma ihtimaliniz her zaman var. Örneğin; ekibiniz varken 1 yılda başarıyı yakalayabilecekken ekibiniz yoksa bu süre uzayacaktır.
  • Forumun açılacağı konu önemli. Genel forum kurmaktansa belirli bir konuya yönelik forum açmak her zaman daha iyidir. Burada da sahip olduğunuz bilgi birikimi devreye giriyor. Bilginiz yoksa başarılı olmayı beklemeyin veya böyle boş hayallere kapılmayın.
  • Forumunuzun tanıtımı için acele etmeyin. Blog Tanıtımı Ne Zaman Yapılmalı? başlıklı yazımda anlattıklarım forum için de geçerlidir. Forumunuzu açar açmaz tanıtım yapmanız size bir şey kazandırmaz. Bomboş bir foruma kim üye olmak istesin ki? İçeriğinizi yeteri kadar arttırdıktan sonra tanıtıma başlamanız daha iyi olur.
  • Eğer maddi durumunuz yerindeyse ve elinizdeki para forum almaya yetiyorsa, içeriği fazla olan bir forumu satın alabilirsiniz. Ben her zaman başkalarının işlerini devam ettirmektense kendi işimi yapmayı daha doğru buluyorum. Sıfırdan bir forum açıp, o forumu başarıya ulaştırdığınızda, alacağınız keyif çok daha büyük olacaktır. Çünkü siz forumun her aşamasında kendi emeğinizi katmış olacaksınız.

Forumunuzu açmadan önce şu soruları kendinize sorun.

  1. Foruma yeterli zaman ayırabilecek misiniz?
  2. Forumunuzu 1 yıl veya daha fazla süre devam ettirebilecek misiniz? (Örneğin forumunuz ile 1 yıl uğraştıysanız ve vazgeçmek isterseniz hayatınızın 1 yılını boşa harcamış olacaksınız. Bunu ciddi ciddi düşünün. Maddi anlamda da kaybınız olacağını unutmayın.)

Herkesin her işte başarılı olması mümkün değil. Forum açmış ve başarıya ulaşmış olanları gıpta ile izleyip, keşke benim de böyle bir forumum olsa diye düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum. Şunu unutmayın. Bu kişiler başarıya bir gecede ulaşmadı. Yeterli zamanı, sabrı ve bilgisi olan herkesin başarılı olması mümkün.

Son olarak şunu söylemek istiyorum. İster forum açın, ister blog. Ne açtığınız önemli değil. Bu uğurda harcayacağınız en büyük bedel zamandır. Birçok şeyin telafisi mümkün ama giden zaman geri gelmiyor. Zamanınızı, sizi gerçekten başarıya ulaştıracak şeyler için harcayın.

Şimdiden hepinize başarılar dilerim.

Comments of this post

karolla

karolla
27 Temmuz 2012

ben açsam tutar 😀

Serhat

Serhat
19 Aralık 2012

Süper Konu Oldu.Bende Sitem Kurdum…
Hep Teknoloji Tam Teknoloji

Nihat

Nihat
14 Ocak 2017

Forumların kırılma noktası 2008 yılı oldu o zamanlar Türkiye’de Facebook popüler oldu. 2013 e kadar büyük foumlar kalabildi. Özellikle 2010 ve 2011 yılları çöküşün habercisi. Özellikle 2013 gezi parkı eylemleri Türkiye’de sosyal medyanın gücünü gösterdi ve bir hayli sosyal medyaya katılımlar arttı 2013 bence çöküşün sonu oldu forumlar için. 2014 ve 2015 yılların büyük forumların kapandığında şahit oldum özellikle 500 bin üyesi bulunan forumlar büyük ama hiti az forumlar 2015 e kadar dayandı. Ondan sonrası 2016 ve olduğumuz yıl 2017 de gördüğüm tablo büyük başlı forumların ayakta kalabildiği genel forumların sadece 2-3 tane kaldığını görüyorum aktif olarak diğerleri müze halde kapatılması bekliyorlar. Bu vakitte genel forum tutmaz ancak içerik olarak belli bir konuya odaklanan forumlar sağlam ve sabırlı bir ekip ile özgün içerik yaratmak şartıyla başarıyla olabilir. Bu arada insanlar özellikle 2010 öncesi forumlarda yaşanan sorunlar link görmek için üye olma, adminlerin egolari yüzündendir çoğu insan forumlarda soğudu. Yani hem sosyal medya hemde forumların iyi yönetilmesi yüzünden forumlar öldü.