Bloglarımı takip eden genç blog yazarlarından birisi yazısının linki gönderip fikrimi almak istemişti. Ben de ona yaptığı hataları anlatmıştım.
Ona söylediklerime ek olarak birkaç madde daha ekleyerek kendi düşüncelerimi diğer okuyucularımla da paylaşmak istiyorum.
Başlık Seçimine Dikkat Etmeniz Gerekir:
Yazınızda kullanacağınız başlık ilgi çekici olmalı. Okuyucu, başlığı görür görmez yazınızı okumak istemeli. Fakat sakın konuyla alakalı olmayan başlıklar seçmeyin. Aldatıcı veya kişiyi yanıltan başlıklar kimse tarafından hoş karşılanmaz.
Yazınızı Yazmadan Önce Konuyla İlgili Bilgi Toplayın:
Herhangi bir konuda yazı yazacaksanız, önce araştırma yapmanız gerekiyor. Araştırma yapmadan kendi düşüncelerini yazmaya çalışan genç arkadaşların yazıları istedikleri etkiyi bulamayabilir. Bu tarz yazılar fazla amatör görünür. Yazıyı yazan kişinin konu hakkında bilgisi olmadığı genellikle hemen anlaşılır.
Türkçe’yi Düzgün Kullanın:
En sık yapılan hatalardan birisi Türkçe’yi düzgün kullanmamak. Genç blog yazarlarını bu konuda fazla uyarmak da istemiyorum aslında. Çünkü biz de onların yaşlarındayken hatalar yaptık. Yaş ilerledikçe konunun önemini insan daha iyi anlıyor. Tabii ki ne kadar erken başlarsanız eksiklerinizi o kadar çabuk kapatırsınız.
Türk Dil Kurumu’nun Yazım Kılavuzunu alın. Hiç olmazsa şu çok bilinen “orijinal(doğru)-orjinal(yanlış)” , “yalnız(doğru)-yanlız(yanlış)” gibi yanlışları yapmamış olursunuz. Kimse sizden Türkçe’yi çok süper kullanmanızı beklemiyor. Ama bazı şeylere de dikkat etmek gerekiyor.
Gereksiz Renklendirmelerden Kaçının:
Yazdığımız yazılarda zaman zaman renklendirme, kalın veya italik yazma gibi şeyler yapıyoruz. Bunda da abartıya kaçılmaması gerekiyor. Konu içerisinde önemli olduğunu düşündüğünüz ve konuyla alakalı bir kelime varsa onu kalın yapabilir veya renklendirebilirsiniz. Vurgulamak istediğiniz kelimelerin de altını çizebilirsiniz.
Madde İmleri, Numaralandırma ve Sembol Kullanın:
Anlatacağınız şeyleri maddeler halinde yazacaksanız bunların başında madde imleri, numaralandırma veya sembol kullanın. Bu tarz yazıları okuması daha kolaydır. Okuyan kişi de konuyu daha iyi anlar. Ayrıca göze de güzel görünür.
Resim Boyutlarına Dikkat Edin:
Kullandığınız resimlerin boyutlarını içeriğinize göre ayarlayın. İçerik uzunluğuna göre resim sayısını arttırıp azaltabilirsiniz. İnsanların gözüne sokacak kadar büyük resim eklemeyin.
Şimdilik bu kadar.
Comments of this post
Hasan
05 Temmuz 2012
Başlık seçmek ve araştırma yapmak çok önemli diğerlerinede yazılarımda dikkat etmeye çalışacağım