Düzenli olarak blog yazmak, her blog sahibinin istediği ama yapamadığı bir şey. Buna neden olan çeşitli sebepler var. Biz Türkler biraz fazla aceleci ve sabırsızız. Blog yazmaya yeni başlamış kişiler, hemen popüler olmak, adlarını duyurmak ve hatta para kazanmak istiyorlar.
Bu tarz düşüncelerle blog yazmaya başlayıp, sürekli varolan blogunu kapatıp yeni blog açan, güya yeni bir başlangıç yapmaya çalışanlar var. Her seferinde de sonu hüsranla bitiyor.
Blog açmayı düşünen kişilerin önce aşağıdaki sorulara yanıt bulması gerekiyor.
- Neden bir blog açmak olmak istiyorsunuz?
- Blog yazmanızın nedeni ne?. Keyif? Popülerlik? Para?
- Uzun süre yazmaya yetecek kadar sabrınız var mı?
Şunu hiçbir zaman unutmamak lazım. Emek verilmeden hiçbir şey elde edilemez.
Düzenli blog yazabilmenin ilk şartı bunu yaparken keyif alabilmektir. Keyif almadığınız bir işi uzun süreli devam ettirebilmeniz mümkün değil. Amacınız popülerlik veya para kazanmak ise benim size tavsiyem yazının geri kalanını okumayla zamanınızı boşa harcamayın. Hayat kısa. O yüzden gezin, tozun ve eğlenin. Hayatın tadını çıkartın.
Blog yazarken keyif alıyorsunuz. Fakat zaman zaman konu bulamadığınızdan şikayetçisiniz. Yazının başında dediğim gibi aceleci olmayın. Belki de sizin ihtiyacınız olan şey kendinize bir plan yapmak ve ona göre hareket etmek. Kendinizi kesinlikle sıkmayın. Yazı yazmak zorundayım diye kendinizi şartlandırmayın. Kendi denediğim yöntemi size anlatayım.
Siteme ufak bir progress bar ekledim. Progress barı da sürekli görebileceğim bir yere koydum. Burada siteye, o ay içerisinde kaç yazı gireceğimi yazdım. Örneğin 10 yazdım. Aylık yazı limitini 10 olarak belirledim. Çünkü amacım kendimi sıkmak veya bunaltmak değil.
Ayda 10 yazı belki az gibi görünebilir ama bu üç günde bir yazı yazmak demek. O yüzden siz limitinizi kısa tutun. İlla 10’dan fazla yazmayacaksınız diye bir kural yok. Bu düşüncemi de sitemde bir yazıda paylaştım ve takipçilerimle bunu paylaştım.
Bunu sadece kendi kafanızda düşünüp, sitenizde yazmamazlık etmeyin. Sitenize yazdığınızda, takipçilerinize karşı bir sorumluluk duygusu hissediyorsunuz. Hani sitenize yazı yazmadığınızda içinizde oluşan o tuhaf ve rahatsız edici duygu var ya, onu takipçilerinizle de paylaşınca üzerinizdeki baskı biraz daha artıyor. Fakat insanda araştırma ve yazma isteği artıyor. Beyniniz daha hızlı çalışmaya başlıyor. Bu anlattığım yöntem bende işe yaradı.
Güncelleme: Blogunuza düzenli olarak yazı yazmak istiyorsanız, yazılarınızı toplu bir şekilde de yazabilirsiniz. Örneğin oturup yazı yazmaya başladığınızda tek bir yazı yazmak yerine, birden fazla yazmaya çalışın. Eğer 2 veya 3 tane yazıyı tek seferde yazabilirseniz, fazladan yazdığınız yazıları sonraki günlerde yayınlanacak şekilde zamanlayabilirsiniz. Aslında zor gibi görünse de bu şekilde kendinizi biraz daha rahat hissedeceksiniz. Yarın siteye hangi yazıyı girsem diye düşünmeyeceksiniz.
Üç senedir blog yazan biri olarak çok güzel geri dönüşler aldım. Size şunu çok rahat bir şekilde söyleyebilirim. İnsanlardan gelen bir teşekkür bile size öyle bir keyif veriyor ki anlatamam. Bunun pek bir izahı yok. İlk yazmaya başladığınızda da yardım ettiğiniz kişilerden teşekkür edenler muhakkak olacaktır ama benim bahsettiğim şey blog yazmaktan keyif almaya başladıktan sonra gelen o teşekkürler insana daha farklı geliyor. Hatta hiç unutmam. “Kıskandıracak güzellikte bir siteniz var. Sadece fikrimi belirtmek istedim. Başarılar dilerim.” gibi bir mail almıştım. Sırf bu tarz geri bildirimler almak için bile blog yazarı olunabilir. Ayrıca blog yazmaya başladığımdan beri de daha çok okur ve yazar oldum. Belki de bana en büyük artılarından biri de bu oldu.
Bol okuyun ve bol yazın. Beni de bloglarınızdan haberdar edin.
Comments of this post
otobüs bileti
02 Haziran 2012
ewet gerçekten başlarda kolay olarak görünüyor bloglara yazı yazmak ama ileri ki dönemlerde çok sıkıcı bir iş oluyor. Her kullanıcı bence önceden makallerini hazırlamalı belli aralıklarda tanıtım yazılarını yazmalıdırlar.
Polat Büyükarslan
03 Haziran 2012
Yorumunuz için teşekkürler. Yazıyı yazmadan önce aklımdaydı ama yazıda söylemeyi unuttuğum bir şeyi hatırlattınız.
Mustafa Okumuş
12 Haziran 2012
Tabii ki hangi alanda yazdığınız da önemli bu noktada. Ama şu güncelleme kısmında bahsettiğiniz yedekleme işi benim yaptığım bir şey. Gerçekten bir sigorta oluyor bazı noktalarda.
P_Buyukarslan
12 Haziran 2012
Zaten önemli olan bildiğiniz bir konuda yazmak. Bilmediği konuda yazı yazmaya kalkan herkes bir noktada muhakkak tıkanacaktır.
Kemal
26 Temmuz 2012
Blog yazmak gerçekten sevgi işidir sevmiyorsan yazmayacaksın arkadaş.Ben blog yazmaya hatta yapmaya ödev olarak başladım inanmazsınız ama gerçekten öyle daha sonra ödev iptal oldu ama baktım hoşuma gidiyor devam ettirmek istedim ve yaklaşık 7 ay oldu çok da memnunum eğer gerçekten istiyorsak yapmalıyız.
P_Buyukarslan
27 Temmuz 2012
Sırf blog yazma ile ilgili değil. İnsan sevdiği işi yapıyorsa her zaman daha üretken olur. Blog yazan kişi de keyif almıyorsa okuyucularına faydalı olamaz. Kısa sürede de yazmaktan sıkılır.
Şevval Ergin
17 Ekim 2016
Kişisel Blog sahibiyim. Yazdığım yazılar hayatımın marjinal ya da heyecanlı olmayışından fazla okunmuyor sanırım. Ne yapmam gerek bilmiyorum. Popüler olamaya meraklı değilim ama yazılarımı az da olsa birileri okusun istiyorum. Kimse okumayınca haliyle benimde yazmaya hevesim kalmıyor.
P_Buyukarslan
18 Ekim 2016
Merhaba Şevval Hanım. Sanırım blogunuzu daha yeni açmışsınız. Kendi açtığım bloglarım da ilk zamanlarda şanslıysam eğer günde 3-5 okunma oluyordu. Hatta kimi zaman olmayabiliyordu. Blog işinde en önemli şey sabretmek.
Blogunuza şöyle bir göz gezdirdim. Size birkaç öneride bulunayım. Blog konusunda ciddi olduğunuzu, blogunuza gelenlere göstermek istiyorsanız öncelikle yıllık ücretini ödeyerek bir blog ismi almanızı tavsiye ederim. Yönlendirme yaparak WordPress.com'dan aldığınız blogu kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya hesaplarınızdan ulaşılabilir olmanız gerekiyor. Gördüğüm kadarıyla hiçbir hesabınıza ulaşılamıyor. Yazılarınızı okuyan kişilerin sizi takip etmesini istiyorsanız, kim olduğunuzu bilmek isteyeceklerdir. İlk etapta gözüme takılanlar bunlar.
Umarım blog konusunda istediğiniz sonuçları elde edersiniz.
Kolay gelsin.
İlk blog gönderisi – WORDPRESS HAKKINDA HER ŞEY…
10 Mayıs 2019
[…] Düzenli yazmaya çalışın. Yazılarınız arasında aylar olmasın 🙂 1 – 2 […]