Atatürk

Yazım Hatalarınızı Zemberek ile Kontrol Edin

Uzun yıllar Microsoft’un ofis programını kullandım. Fakat Microsoft’un ofis programı bana hep hantal gelmiştir. Bilgisayarda da çok yer kaplaması cabası. Ayrıca bir çok kişinin kullandığı gibi orijinal de kullanmıyordum. Orijinal yazılım kullanmama olayı da beni rahatsız ediyordu. Şu anda kullandığım ücretsiz ofis programı LibreOffice. Bir süredir kullanıyorum ve son derece de memnunum. Korsan ofis programı kullanmak istemiyorsanız tavsiye ederim.

Blog yazarları olarak yazdığımız yazıların, yazım kurallarına uygun olmasını isteriz. Bu ihtiyacımı da LibreOffice’te kullandığım bir eklenti ile çok rahat giderebiliyorum. Bu eklentinin ismi Zemberek Türkçe İmla Denetimi. Bu eklentiyi kullanmak için LibreOffice’i bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kullanım açısından yabancılık çekmeyeceksiniz.

Eklenti nasıl kurulur ?

Bilgisayarınıza LibreOffice’in nasıl kurulacağını anlatmama gerek yok sanırım. Normal bir programı kurar gibi kuruyoruz. Sonra LibreOffice içerisindeki yazı yazacağımız program olan Writer’ı açıyoruz. Üst menüde yer alan Araçlar‘a girip Eklenti Yöneticisi‘ni seçiyoruz. Açılan pencerede Ekle‘ye tıklayıp, bilgisayarınıza indirdiğiniz zemberek eklentisini seçip yüklüyoruz. İşlemimizi tamamladıktan sonra LibreOffice’i yeniden başlatın. Eklenti Yöneticisi’nde Zemberek Türkçe İmla Denetimi eklentisini göreceksiniz.

Eklenti nasıl çalışıyor?

Bu eklenti sayesinde LibreOffice’te Writer‘ı açıp yazımızı yazdığımız sırada, eğer ki yanlış yazarsak, yanlış yazdığımız kelimenin altını kırmızı kalemle çiziyor.

Böylece o kelimeyi yanlış yazdığınızı anlayıp değiştirebiliyorsunuz. Yanlış yazdığınız bazı kelimeleri eklenti kendisi de otomatik olarak düzeltebiliyor. Sağdaki resimde yanlış yazdığım kelimelerin altının kırmızı ile çizili olduğunu görebiliyorsunuz. Yani eklentiyi kurduktan sonra sizin tek yapmanız gereken şey Writer’ı açıp yazınızı yazmak.

LibreOffice 3.6.4 sürümünü indirmek için tıklayın. (205 Mb)
LibreOffice 3.6.4 yardım dosyasını indirmek için tıklayın. (10 Mb)
Zemberek Türkçe İmla Denetimi eklentisini indirmek için tıklayın. (395 Kb)

Yardım dosyasını, programı kurduktan sonra kurunuz. Ardından eklentiyi yükleyin.

Comments of this post

ERKOÇ

ERKOÇ
11 Haziran 2012

Polat
LibreOffice. ve Zemberek Türkçe İmla Denetimi'ni daha önce hiç duymamıştım.Bloğum da yazdığım yazıları yayınlama dan önce kontrol ettireceğim böyle bir proğram arıyordum.
Akşam eve gider gitmez deneyeceğim.
Bilgilendirme için teşekkürler

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
11 Haziran 2012

Ben teşekkür ederim. LibreOffice'i beğenirseniz ve ihtiyaçlarınızı karşılarsa, bilgisayarınızdaki Microsoft Ofis programını silebilirsiniz. İkisini birden bilgisayarınıza kurmaya gerek yok. Zaten LibreOffice bir çok ihtiyacınızı karşılar. Microsoft'un doc ve docx uzantılı dökümanlarını da LibreOffice ile açabilir, aynı şekilde yazılarınızı yine doc veya docx formatında kayıt edebilirsiniz.

Ben uzun süredir Microsoft Ofis kullanmıyorum. Gerek de duymuyorum. Bu arada LibreOffice programının en sevdiğim özelliklerinden birisi yazdığınız yazıyı PDF olarak kaydedebilmenize imkan sağlıyor. Sitemden indirdiğiniz HTML derslerini de LibreOffice'teki Writer programı ile yazıp PDF olarak kaydetmiştim.

Sadık Poyraz

Sadık Poyraz
11 Haziran 2012

Ben de uzun süredir açık kaynaklı yazılım kullanmaya çalışıyorum. Korsan kullanmaktan çekinmek değil de bilgilerin gizli kalmama endişesi taşıdığımdan. OpenOffice'in de bu tarz imla hatalarını düzelten eklentisi olacaktı. Ona da yer verirsiniz bir gün umarım.

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
11 Haziran 2012

Ben de OpenOffice satılana kadar kullandım. Satıldıktan sonra LibreOffice'e geçtim. OpenOffice'teki bahsettiğiniz eklenti de bu yazıda bahsettim zemberek eklentisi zaten. 🙂 Ben LibreOffice kullandığım için kullanacak olanlara da OpenOffice yerine LibreOffice'i öneriyorum.

ERKOÇ

ERKOÇ
15 Haziran 2012

Polat Merhaba

Bir şey soracağım sana.Bahsettiğin eklentiyi , bu gün kuracağım.Biraz önce bir dostum bana gerçekten bir dost tavsiyesi yaptı ve bilmeden yazılarında özellikle -de -da larda ayrı veya bitişik konularında çok hata yapıyorsun dedi.Yüzüm kızardı doğrusu.
Örneğin ben "Huzurevin de" diye yazmışım ama doğrusu "Huzurevinde" olmalı idi demiş.(de bitişik olarak)
Bu bahsettiğin eklenti , -de -da -ki gibi bağlaçlar konunda da doğrusunu belirtiyormu? Ben yazımı bu eklenti ile yazmış olsa idi bana "huzurevin de" yazdığımda uyarı verip doğrusu "huzurevinde" olmalı dermiydi?
Yani üniversite mezunu ve blog yazarlığı yapmaya çalışan ben , farkın da olmadan ne hatalar yapıyormuşum.Okuyanlarım da diyordur.Yazmayı bırakta sen önce imla kurallarını öğren diye.
Biraz komik oldu ama işte böyle..

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
15 Haziran 2012

Bu eklentiye tam olarak güvenmek doğru değil. Muhakkak eksikleri vardır. Örneğin huzurevi kelimesini huzur evi şeklinde yazınca kelimenin altını kırmızı çizmiyor. Bitişik olarak yazıldığında altını kırmızı ile çiziyor. Halbuki huzurevi bitişik yazılır.

Eklentinin yayınlanma tarihi 26 Kasım 2011 olarak görünüyor. Belki ilerleyen sürümlerinde daha da geliştirilebilir. Eklentiyi kullanırken bağlaçlar konusuna çok dikkat etmedim. Zaten küçük bir eklentiden çok fazla şey beklemek pek de doğru olmaz. 🙂

TDK'nın Yazım Kuralları başlıklı sayfasını sık sık ziyaret et. Hatta sana linki de vereyim.
http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_conten

Fakat ben sana Türk Dil Kurumu'nun Yazım Kılavuzu kitabını almanı tavsiye ederim. Benim elimdeki 26. baskısı Ankara, 2009. Kitabın üzerinde Türk Dil Kurumu Yayınları yazıyor. Yukarıda verdiğim linkteki bilgilerin hepsi kitabın ilk sayfalarında var. Fiyatı 8-10 TL arası bir şeydir. TDK'nın sitesinde gezinmeyle uğraşmak zaman kaybı olur.

naci teker

naci teker
06 Ağustos 2012

bu eklentiyi açtığım zaman libreofs acayip derecede yavaşlıyor eneden acaba

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
06 Ağustos 2012

Neden öyle olduğunu bilmiyorum. Fakat şu yöntemi deneyebilirsiniz. Araçlar > Seçenekler > Bellek kısmına girdiğinizde LibreOffice için kullanılacak bellek yazan yerin yanındaki MB değerini arttırın. Bu sayede biraz daha rahatlayabilir.

soner

soner
10 Aralık 2013

Libreoffice'yi yükledim yalnız writer yok dosya içinde bana yardımcı olabilirmisiniz?

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
13 Aralık 2013

Kurulumu yaptıktan sonra masaüstünde bir simge oluşturulmuş olacak. Oradan programı çalıştırın. Açılan pencereden Writer'ı çalıştırabilirsiniz. Resimdeki mavi renkli simge Writer'a ait.

Ali

Ali
23 Aralık 2013

Polat Bey Merhaba;
Öncelikle tavsiyeniz için teşekkürler. En kısa zamanda yükleyip deneyeceğim. Ama denemeden önce bazı sorularımı cevaplarsanız memnun olurum.
1- Bu programın Türkçe arayüzü yok mu?
2- Portable versiyonu var mı?
3- Program içinde wordtan başka mesela poinpower veya exel giibi program var mı?
4- Konuyla ilgili değil ama madem bu işlerin aşinasınız size sormak istiyorum;
Ben Adobe reader kullanmak istemiyorum Dediğiniz gibi Office gibi çok hantal, çok yer kaplayıcı ve PC yi ele geçirici bir program.
Bunun yerine Foxit kullanıyorum. İşimi görüyor ve çok memnunum.
Ama benim istediğim pdf okuyucusu olarak öyle bir şey istiyorum ki worda çevirmeden bu döküman üzerinde kesip biçeyim, kopyalayayım, ekleyeyim sileyim sonra kayıt edebileyim.
var mı böyle bir program?
teşekkürler

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
23 Aralık 2013

1- Programın arayüzü Türkçe.
2- Portable (Taşınabilir) sürümü mevcut. Şuradan ( https://tr.libreoffice.org/download/tasinabilir-l… ) açıklamaları okuyabilirsiniz.
3- LibreOffice, Windows, Macintosh, GNU/Linux ve BSD için güçlü ve ücretsiz bir ofis yazılımıdır. LibreOffice, bir ofis yazılımı olmanın ötesinde sunduğu bileşenlerle, tam anlamıyla bir kişisel üretkenlik takımıdır. LibreOffice’in size sunduğu; Writer(Kelime İşlemci), Calc(Hesap Tablosu), Impress(Sunum), Draw(Çizim), Math(Matematik) ve Base(Veritabanı) uygulamalarının zengin özellikleriyle, bütün belge oluşturma ve veri işleme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. LibreOffice için destek ve belgelendirme ücretsiz olarak; kullanıcı, katkıcı ve geliştiricilerden oluşan geniş, güçlü ve kararlı topluluğumuz tarafından sizlere sunulmaktadır. Yani sorunuzun cevabı Var. 🙂
4- PDF üzerinde değişiklik yapmak istiyorsanız Foxit PDF Editor programı sanırım işinizi görecektir.

ali

ali
25 Aralık 2013

Polat bey verdiğiniz cevaptan dolayı çok teşekkür ederim.
Gerçekten işimize yarayacak bir program olmalı.
Hemen yüklüyorum.

ali

ali
25 Aralık 2013

Yeni sürümü çıkmış http://ftp.linux.org.tr/tdf/libreoffice/stable/4…. .

osman

osman
21 Ocak 2015

ben kitap yazıyorum kitabımda yaptığım hataları falan düzeltiyor mu proğram ??

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
26 Ocak 2015

Writer içerisinde yazılanları kelime kelime kontrol ediyor.

Mehmet EMİN

Mehmet EMİN
18 Mayıs 2015

Merhaba P_Buyukarslan,
bana https://github.com/ahmetaa/zemberek-nlp-distribut… yi nasil kurulacağını öğretirmisiniz lütfen,ben window ta çalışıyordum,ubuntu falan kurma şansım yok,ama arkadaşlar kelime morpologıysını analız etmeyle ile alakeli bir projeyi wındows üzerinden yapmışlar, siz bilirmisiniz bu şeyi kullanmayı?yardımınıza ihtıyacım vardı çok. teşekkürler

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
21 Mayıs 2015

Bahsettiğiniz konuyla ilgili bir bilgim yok. Size yardımcı olamadığım için üzgünüm.

Sibel babayigit

Sibel babayigit
10 Aralık 2016

Merhaba ben fotoğrafını çektiğim metinlerin düzeltmesini yapabileceğim bir program arıyorum.bu konuda benim işine yarayacak bir program var mı.yardimci olursanız sevinirim

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
10 Aralık 2016

Fotoğraflar üzerinde değişiklik yapabileceğiniz en iyi programlardan birisi Photoshop'tur. Eğer ücretsiz bir program arıyorsanız aklıma ilk gelen programlardan birisi Paint.NET. Fotoğrafların içinden metinleri almak istiyorsanız ABBYY FineReader'ı kullanabilirsiniz.

leyla

leyla
27 Mart 2017

bu sitede örneğin bir metin yazdıktan sonra uygulama metnin nerelerinde ve niçin yaptığımız anlatıyormu

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
30 Mart 2017

Yazı içerisinde belirttiğim gibi yanlış yazdığınız kelimelerin altlarını kırmızı renkle çiziyor. Bu sayede hatanızı görüp düzeltebilirsiniz.