Yazının başlığı biraz fazla iddialı görünebilir. Windows çoğu zaman sorun çıkartan bir sistem ve ülkemizdeki insanların bir çoğunun bilgisayar konusunda çok fazla bilgileri yok.
Bu yüzden etrafta oradan oraya savrulup duran ve sorunlarını çözmeye çalışan çok insan var. Bu yazıda GNU/Linux dağıtımlarının neden Türkler için çok daha uygun bir sistem olduğundan bahsedeceğim.
Her bilgisayar için Windows işletim sistemine ödediğiniz ücret:
Ucuz veya bedava olan her şey hepimizin hoşuna gider. Aldığınız yeni laptoplarda Windows işletim sistemi yüklü olarak geliyor. Bunun için de ödediğiniz ücret ortalama 200 TL. Yani siz bir bilgisayarı 1.500 TL’ye aldıysanız, aslında onun fiyatı 1,300 TL’dir. Her yeni laptop alışınızda Windows için 200 TL ücret ödüyorsunuz. Kim 200 TL fazladan ödemek ister ki? 🙂
GNU/Linux dağıtımları ücretsizdir. Ayrıca seçenekleriniz çok daha fazladır. Yüzlerce GNU/Linux dağıtımı var. İstediğiniz bir dağıtımı bilgisayara indirip, CD veya DVD’ye yazdırabilir, arkadaşlarınızla dilediğiniz gibi paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken de suç işlemiş olmuyorsunuz. Yani korsan işletim sistemi kullanmamış oluyorsunuz.
Windows’ta bitmek bilmeyen sorunlar:
Herkesin yaşadığı ve artık normal karşılanan sorunlar var. Bunlar Windows’un mavi ekran hataları ve bilgisayarınıza bulaşan virüsler veya diğer zararlı yazılımlar, sistemin belirli bir süreden sonra deyim yerindeyse şişmesi ve hantallaşması, halk arasında daha çok bilgisayar kasıyor deniyor. Ayrıca sistem kaynaklarını da çok fazla kullanıyor. Windows kullanıcılarının, hatta bazı fanatik Windows kullanıcılarının neden Windows’u bu kadar çok sevdiğini, her yerde neden bu kadar savunduklarını anlamış değilim.
15 yıldır bilgisayar kullanıcısıyım. Linux’u de 2000’li yıllardan bu yana takip ediyorum. 2009 yılından bu yana da sürekli olarak kullanmaktayım. Bunca sene Windows ile uğraştığım, harcadığım zamana, çoğu kez acıyorum. 15 sene içerisinde kaç kere format attım veya kaç sorun yaşadım hatırlamıyorum. Onca harcadığım zamanı keşke GNU/Linux’e harcasaymışım diyorum.
Yukarıda saydığım Windows ile ilgili sorunları GNU/Linux’te yaşamıyorsunuz. Hiçbir sistem mükemmel değil tabii ki. Fakat kullanırken en iyi sistemi kullanıyormuşsunuz hissi veriyor. Mavi ekran yok. Bilgisayara program yükledikçe hantallaşan ve yavaşlayan, bu yavaşlamayı ortadan kaldırmak için bilgisayara ekstradan program kurmak yok. Virüs derdi yok. Virüs derdi olmadığı için bilgisayara antivirüs kurmaya da gerek yok. Korsan yazılım kullanmıyorsunuz ve dolayısıyla suç da işlememiş oluyorsunuz. Bilgisayarınızdaki programları tek bir tıklamayla güncelleyebiliyorsunuz ve böylece sisteminizi her zaman güncel tutuyorsunuz. Sırf bu saydıklarım bile GNU/Linux’e geçmeniz için yeterli değil mi? 🙂
Windows için ödenen teknik servis ücretleri:
Bilgisayar konusunda çok fazla bilgisi olmayan kişiler, yaşadıkları sorunlarda teknik servislere giderek sorunlarını çözmeye çalışıyorlar. Şöyle bir arkanıza yaslanın ve şu ana kadar teknik servise ne kadar para harcadığınızı bir düşünün. Tabii ki burada bahsettiğim şey donanım ile ilgili problemleriniz değil. Daha çok yazılımsal ve özellikle format ve benzeri işlemleriniz için teknik servise gitmenizden bahsediyorum.
Herkesin bildiği format işleminden bahsedecek olursak, bu işlem için ortalama 20 TL ücret alıyorlar. Eminim daha yüksek fiyatlara yapanlar da vardır. Bir yıl içerisinde belki de iki veya üç kez teknik servise gidiyorsunuz. Windows’un zaman içerisinde hantallaşması ve yaşanılan problemleri göz önüne alırsak, benim tahminim bu sayı en az ikidir.
GNU/Linux kullanıcıları yazılımsal sorunlar için teknik servislere gitmiyor. Zaten teknik servis işi ile uğraşanların muhtemelen GNU/Linux’ten haberleri bile yoktur. Teknik servise gitmek yerine kendi aralarında yardımlaşarak sorunlarını çözüyorlar. Bunun için de hiçbir ücret talep etmiyorlar. Yaşadığınız sorun ile ilgili herkes ne biliyorsa elinden gelen yardımı yapmaya çalışıyorlar. Bu arada yeri gelmişken söyleyeyim. Memet Ali Alabora da GNU/Linux kullanıyor. Gizem Belen ve Seda Akay‘ın sunduğu Ajans Pardus‘un podcast yayınlarından birinde kendisini dinlemiştim. Çok da hoşuma gitmişti. Yaklaşık 49 dakika süren bu konuşmayı dinlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Ünlü birinin ağzından GNU/Linux ile ilgili sözler duymak belki fikirlerinizi veya bakış açınızı değiştirebilir. Bu yayını dilerseniz sayfa üzerinden veya sağ üst köşedeki ogg veya mp3 formatlarından birini bilgisayarınıza indirerek dinleyebilirsiniz. Ajans Pardus Bölüm 13: Memet Ali ALABORA
GNU/Linux kullanmak isteyen kişilere elimden gelen yardımı yapmaya hazırım. Benim yardımcı olamadığım konularda da sizi gerekli yerlere yönlendirebilirim.
Şunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. GNU/Linux ve Windows birbirinden farklı iki sistem. GNU/Linux kullanacaksanız ön yargılarınızdan arınmalı ve biraz da araştırmacı olmalısınız.
Bir kez kullanmaya alıştıktan sonra zaten bırakamayacaksınız. Ben öyle araştıramam filan derseniz de en iyisi hiç başlamamak.
Başta bir hevesle başlayıp da bir hafta veya on gün sonra bilgisayardan silip, etrafta GNU/Linux’un ne kadar kötü bir sistem olduğunu söyleyen, tembel ve öğrenmeye meraklı olmayan insanlar var. Siz o insanlardan olmayın. Emek vermedikten sonra kimse size zorla bir şeyleri öğretemez.
Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar.
Comments of this post
haydar
18 Haziran 2012
Hocam size kesinlikle katılıyorum fakat biz yazılımcıların en büyük sorunu visual studio, photoshop. dreamwear gibi editörleri yükleyemiyoruz.(WİNDOWS sisteminde yüklediğimiz herşeyi linux sisteme yüklememizi sağlayan bir yazılım var fakat önbellek çok kullanıyor zaten visual studio gibi Yazılımlar windows da bile kasarken böyle önbellek le uğraşılacak iş değil…lütfen cevabınızı mail ile iletin…
P_Buyukarslan
18 Haziran 2012
Visual Studio Microsoft'a diğer saydığınız yazılımlar da Adobe firmasına ait. Visual Studio, Photoshop veya Dreamweaver yazılımlarını kullanmak istiyorsanız Windows kullanmanız gerekiyor. Sizin için söylemiyorum ama burada suçu GNU/Linux'e atmak doğru değil. GNU/Linux'te bu yazılımları kullanabilmek için firmaların yazılımlarını bu platformda çalışacak şekilde hazırlamaları gerekiyor. Bu da ancak dünya genelinde GNU/Linux kullanıcı sayısı artarsa olur. En son haberlerde bu oran %2'ydi. Böyle olunca da firmalar yazılımlarını GNU/Linux için hazırlamıyorlar. Aynı olay oyun sektörü için de geçerli. Kullanıcı sayısı artarsa Adobe yazılımları için umut var diye düşünüyorum. Fakat Microsoft'un yazılımları için aynı şeyi söyleyemem.
haydar
18 Haziran 2012
şu anda masa üstü ve laptop olmak üzere iki cins pc kullanıyorum masaüstünde win 8 yüklü iken laptop da Ubuntu yüklü…. ilginize teşekkürler….
P_Buyukarslan
18 Haziran 2012
İlgi ve alakanız için ben teşekkür ederim.
Savash Zaynal
13 Kasım 2012
Selam,
Windows sisteminde calisan yazilimlariniz icin virtualbox u tavsiye ediyorum. Rahat, kullanisli ve deneyim masasi gibi kullanabilirsin sorun ciktigi an silip bastan yuklersin geri kalan sistemi etkilemeden. En önemlisi calisma niteliginizi azaltmiyor ve dual boot an daha iyi cözum bence.
Ben kendim nezamandan beri Win7 ve Ubuntu dual boot olarak kullaniyordum degerlendirmek icin. Ve dun Windows a temel olarak gule gule dedim, suan Linux Mint Cinnamon u kullaniyorum, ayni zamanda sadece ve sadece Visual Studio ve baska windows yazilimlarini kullanmak icin virtual box kullaniyorum. Bir sorun cikarsa dunyanin sonu degil.
Linux u gercekten tavsiye ediyorum, isini etkiliyorsa ve begenmedisen windows kapisi herzaman acik, yok begendisen kazancli cikarsin.
Kimliksiz
20 Şubat 2013
hocam bende ubuntu kullanmak istiyorum ve sizin kullandığınız Linux Mint Cinnamon inceledim güzel bi görüntü. ubuntuyu kurduktan sonra Linux Mint Cinnamon nasıl geçeceğim? bu tema gibi bir şey mi?
P_Buyukarslan
20 Şubat 2013
Linux Mint de Ubuntu gibi bir GNU/Linux dağıtımı. Tema değil. Yani Ubuntu ile Linux Mint farklı iki dağıtım. Linux Mint Cinnamon'u kurmak istiyorsanız aşağıda verdiğim linke tıklayın. Standart Sürüm – DVD – Cinnamon Masaüstü İçerir başlığının altındaki Lütfen Yansı Seçiniz'e tıklayın. Açılan listede, Türkiye yazanlardan birini indirin. Sisteminiz 32-biti destekliyorsa 32-bitlerden birini, 64-bit ise 64-bitlerden birini indirin.
http://www.linuxmint.org.tr/linux-mint-indirme-ad…
Aykut
17 Aralık 2012
Merhaba,
Öncelikle verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Benim merak ettiğim GNU/Linux'u windows ortamında kurup deneme imkanımız var mı? Başka türlü yeni bir bilgisayar almak ya da mevcut bilgisayarı sil baştan kurmak şu an için mümkün gözükmüyor.
İyi çalışmalar.
P_Buyukarslan
17 Aralık 2012
Söylediğiniz şey mümkün. Şu yazıda ne yapmanız gerektiği detaylı bir şekilde anlatılıyor.
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Wubi:_Windows…
Şimdiden kolay gelsin.
Mustafa Hastürk
01 Ekim 2013
Linux dağıtımlarını yakından takip eden biri olarak fikirlerimi de aktarmak istiyorum. Windows sorun çıkaran bir sistem idi doğrudur ancak Windows un son hali gerçekten çok modern ve stabil. Windows 8.1 tasarımı + Visual Studio 2012 kod yazma esnekliği + Word 2013 deki modern arayüz gayet iyi. Linux üzerinde bir program kurmak istersek ya depodan seçeceğiz, yada konsoldan kod yazacağız. Çağın gerisiinden geliyor linux dağıtımları. Bir program yüklemek yada arşiv çıkarmak için sürekli kod yazmak 2013 gibi bir yıl için çok geri bir teknoloji. Misal Libre Office son sürümü Micrososft Office 2003 gibi bir tasarıma sahip.
Demek istediğim linux son kullanıcıya hitap etmeyen, tasarım yoksunu, kod yazmaya mecbur kıldıran, çağın gerisinden gelen bir sistem. Açık kaynak destekliyorum, linux dağıtımlarını takip ediyorum, yön veriyorlar ancak son kullanıcıyı sevindirecek işler yok. Windows daki program yükleme rahatlığı arayüzü olsa daha seçilebilir bir sistem olabilirdi.
Mustafa Hastürk
01 Ekim 2013
Ek olarak uzun süre Ubuntu-Mint-Solaris gibi dağıtımları kullandım. En son Ubuntu sürümü hayal kırıklığı idi benim için SSD olan i7 bilgisayarda bile arka arkaya açılan müzik resim ve tarayıcıda kasmalar anlık donmalar yaşanıyordu. Depodan aynı anda iki program yükleyemiyorsunuz. C derlemek istediğimde konsola kod giriyorum.
Hayati Binler
26 Aralık 2013
Herhangi bir linux dağıtımında web tasarımı yapılabiliyor mu? Linux üzerinde frontpage ve FTP programları, CAD programları çalıştırılabiliyor mu? Bu işe bu tip şartlarda hangi linux'la girmemiz lazım, yahut en doğrusu hiç mi girmemek? Bilgi vereceklere şimdiden teşekkürler.
P_Buyukarslan
09 Ocak 2014
Programlama dili biliyorsanız web tasarımı yapabilirsiniz. Söylediğiniz tarzda programları Wine ile çalıştırabilme ihtimaliniz var. Linux Mint'i tavsiye ederim.