GNU/Linux işletim sistemlerini kullanan birisi olarak, haberleri de mümkün olduğunca takip etmeye çalışıyorum. Size bugün bir kitaptan bahsetmek istiyorum.
1983 yılında bu kitabın yazarı Richard Stallman tarafından başlatılan özgür yazılım hareketi, yazılımların özgür olmasını ve kullanıcıların yazılımı kullanma, dağıtma, üzerinde değişiklik yapma ve üzerinde değişiklik yapılmış sürümlerini tekrar dağıtma haklarına şimdi ve gelecekte sahip olmalarını amaçlayan bir harekettir.
Binlerce yazılım gönüllüsünün ve özgür yazılım destekçisinin çalışmaları ile büyük yazılım firmalarına ve oluşumlarına karşı hem teknik hem de felsefi olarak alternatif sunan özgür yazılım, günümüzde sıklıkla dile getirildiği üzere teknik farklılıkları ve üstünlükleri olan bir işletim sistemi ya da yazılım olmasının ötesinde toplumsal amaçları olan, yazılım alanını değiştirmeyi amaçlayan bir harekettir.
…
Üç yaşlarında bir çocuğun görüp beğendiği bir oyuncağa verebileceği iki tip tepki olabilir. Ya “o oyuncak benim!” diyecektir, ya da “ne güzel oyuncaklar!” deyip oynadıktan sonra onları bir arkadaşına verecektir. “Ne güzel oyuncaklar” demesi yüzünü toplumsal faydaya dönmesinin ilk adımıdır belki de. Yazılım alanının bir oyun alanı ve paylaştıklarının oyuncak olmamasına rağmen, üretimlerini “benim” değil “bizim” diyerek tüm toplumla paylaşmakla yetinmeyip, bu felsefeyi bütün bir yazılım alanı için etkin kılarak tüm insanlığın faydasına olacak şekilde bu alanı değiştirme cesaretine ve azmine sahip olan Richard Stallman’ın ve Özgür yazılım topluluğunun hikayesini ve fikirlerini büyük bir keyifle okuyacağınızı umuyoruz.
Kitabın arka kapağındaki tanıtım bu şekilde. Bu kitapta özgür yazılımla ve daha fazlasıyla ilgili aklınıza gelebilecek soruların yanıtlarını bulacaksınız. Kitabın içindekiler kısmını da aşağıya ekledim.
Editörün Notu
Yazılım Hakkında Açıklama
Başlık Kılavuzu
Giriş
Bölüm 1: GNU Projesi ve Özgür Yazılım
1. GNU Projesi
2. GNU Bildirgesi [:Manifesto]
3. Özgür Yazılım Tanımı
4. Niçin Yazılımın Sahibi Olmamalıdır?
5. Bir İsimde Ne Vardır?
6. Özgür Yazılımın Açık Kaynaktan Daha İyi Olmasının Nedenleri
7. Üniversitede Çalışmanız Durumunda Özgür Yazılımın Yayınlanması
8. Özgür Yazılımın Satılması
9. Özgür Yazılım Özgür Belgelendirme Gerektirir
10. Özgür Yazılım Türküsü
Bölüm 2: Telif Hakkı, Copyleft ve Patentler
11. Okuma Hakkı
12. Telif Hakkının Yanlış Yorumlanması ” Seri Hatalar
13. Bilim, Telif Hakkını Bir Kenara “İtmelidir”
14. Copyleft Nedir?
15. Copyleft: Faydacı İdealizm
16. Yazılım Patentlerinin Tehlikesi
Bölüm 3: Özgürlük, Toplum ve Yazılım
17. Bilgisayarınıza Güvenebilir misiniz?
18. Yazılım Niçin Özgür Olmalıdır?
19. İnternet Çağında Telif Hakkı ve Küreselleşme
20. Özgür Yazılım: Özgürlük ve İşbirliği
21. Kullanılmaması Gereken Sözcükler
Bölüm 4: Lisanslar
GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) Sürüm 3
GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) Sürüm 2
GNU Özgür Belgeleme Lisansı Sürüm 1.2
Bu kitabı, özellikle bilgisayara ilgi duyan pek çok kişinin almasını tavsiye ederim. Dilerseniz kitabın pdf dökümanını indirip bilgisayarda okuyabilirsiniz. Bilgisayarda okumayı sevmeyenler için basılı halini de alabilirler. Vereceğiniz paraya değeceğini düşünüyorum.
Her ne kadar kendilerini tanımasam da kitabın Türkçe’ye çevrilmesinde emeği geçen herkese teşekkürler…
Comments of this post