Atatürk

Fikriye Hanım – Fatih Bayhan

Size daha önce Zülfü Livaneli’nin Atatürk filmi Veda‘yı izlediğimden bahsetmiştim. Bu filmi izledikten sonra kafamda bazı soru işaretleri uyandı. Bu soru işaretlerini çözmek için kitap okumaya karar verdim. Annem, daha önceden okuduğu Fatih Bayhan’nın Fikriye Hanım kitabından birkaç şey söyleyince bu kitabı okudum.

Tarihle ilgili kitapların genelde taraflı anlatılması gibi bir sorun var. Tarafsız bir şekilde sadece olan olayları anlatan bir kitap olması bilgi edinmek açısından çok önemli. Bu da o tarafsız kitaplardan biri. İçerisinde diğer yazarların söylediklerinden de örnek vererek yorumlarda bulunulmuş. Diğer yazarlardan ve Atatürk’ün yakın arkadaşlarının söylediklerinden örnekler vererek kitap hazırlanmış.

Kitabı okurken sıkılacağımı düşünüyordum. Fakat öyle olmadı. Tek kelimeyle çok iyi bir kitap. Okurken olayın akışına kaptırdım kendimi. Veda filmini izlediyseniz; Örneğin filmde Fikriye Hanım’ın kendini öldürdüğü/intahar ettiği şeklinde anlatılıyor. Basında da bu şekilde yayınlanmış. Ama işin aslının öyle olmadığını bu kitap sayesinde öğrendim.

Fikriye Hanım’ın hayatı boyunca çektiği sıkıntıları, problemlerini, sevinçlerini, Atatürk’ün çevresindekilerle olan ilişkilerini ve en önemlisi Atatürk’e olan aşkını, ilk tanıştıklarından öldüğü zamana kadar olan olayları detaylı bir şekilde bu kitapta bulabilirsiniz. Atatürk’ün hayatında önemli bir yeri olan bu kadının hayatını merak ediyorsanız bu kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Bu kitaptan sonra Latife Hanım’ın hayatını da öğrenmek için İpek Çalışlar’ın “Latife Hanım” isimli kitabını okuyacağım. O kitapla ilgili yorumumu da kitabı okuduktan sonra yazarım.

Comments of this post

Henüz yorum bulunmuyor!