Bu konu ile ilgili bir çok yazı yazıldı. Her zaman Firefox kullananlar İnternet Explorer kullananlara, veya tam tersi, hep birbirlerine karşı bir üstünlük taslamaya çalışmışlardır. Herkes kendi sevdiği tarayıcıyı, forumlarda veya konunun geçtiği yazıların altlarına yorumlarını bırakır. Ben forumlarda bu konuyu tartışmaktansa, buradan kendi fikirlerimi paylaşmak istiyorum.
İnternet Explorer ( İE ) kullananların belirli bir kısmı hala İE 6 kullanmaktadır. Bu kitle genellikle yenilikleri takip etmeyip “Aman ne farkeder, sitelere giriyorum ya, bu bana yeter” diyen veya “Tarayıcı mı? O da ne?” gibi tepkiler veren, neyin ne olduğunu bilmeyen, öğrenmek için de çaba sarfetmeyen kişilerdir.
Sitemin 10 günlük Tarayıcı İstatistiği;
Firefox 3 – 173 kişi
Opera – 62 kişi
Generic Gecko – 50 kişi
Internet Explorer 7 – 22 kişi
Internet Explorer 8 – 17 kişi
Internet Explorer 6 – 11 kişi
Google Chrome – 9 kişi
Sitemdeki istatistikte de görüldüğü gibi 10 gün içerisinde 11 kişi İE 6 ile sitemi ziyaret etmiş. Bu kişilere vereceğim öğüt şudur ki; “Siz hala annenizin İE’sini mi kullanıyorsunuz? Tavsiyeme bir kulak verin ve diğer alternatifleri deneyin.”
Listede gördüğünüz Generic Gecko, Linux’teki firefox 3.5 kullanan kişileri gösterir. Yani bu nedir diye kafanız karışmasın.
Neyse bu kadar İE konuşması yeter. Şimdi size benim favorilerimden bahsetmek istiyorum. Firefox ve Opera.
Ben Firefox kullanıcısıyım. Şunu açıkça belirtmeliyim ki Firefox’un eklentileri olmasaydı Opera kullanabilirdim. Firefox’un eklentileri, internette gezinirken aldığınız zevki arttırmak için bence birebir. Özellikle bazı eklentileri benim işimi çok kolaylaştırıyor. Firefox’ta kullandığım eklentiler ile ilgili bir yazıyı kısa bir süre içinde yazacağım.
Eklentiler her ne kadar işleri kolaylaştırsa da bazı olumsuz yanları da yok değil. Firefox’u ilk açtığınızda, eğer çok fazla eklenti kuruluysa, açılmasını az da olsa geciktirebiliyor. Şunu da belirtmeliyim ki Windows’taki Firefox ile Linux’teki firefox arasında bariz farklar var. Açılış konusunda da bu böyle. Bir başka problem ise bir çok firefox kullanıcısının ortak sıkıntısı olan “Bellek kullanımı”. Çok fazla sekme açtığınızda bir süre sonra bellek kullanımınız artıyor ve bilgisayarda hafiften yavaşlıklar hissetmeye başlıyorsunuz. İleriki sürümlerinde eminim ki bu problemi düzelteceklerdir. Bir diğer problem de eğer sekmelerden birinde takılma olursa bu bütün sekmeleri de etkiliyor. Bunun çözümünü de, chrome’daki gibi her sekmenin birbirinden bağımsız olarak çalışması, sekmelerden birinde problem olduğunda sadece o sekmeyi etkilemesi ve tarayıcının kitlenmemesi ile olacak. Bu da bildiğim kadarıyla firefox’un bir sonraki versiyonunda ( 3.6 ) gelecek.
Opera hakkında konuşacak olursak, aslında çok söylenecek bir şey yok. Benim ikinci favorim diyebilirim. Hızlıdır.
Chrome, Google tarafından yapılmış ve yavaş yavaş popülerliği artmaya başlamış bir tarayıcı. Hızlıdır, hatta muhtemelen Firefox ve Opera’dan da hızlıdır. Ama içi bomboştur. Yani içerisinde çok fazla özellik yoktur. Bir süre öncesine kadar flash dosyalarını bile desteklemiyordu. Yeni sürümde destekliyor mu bilmiyorum. Ben sadece Linux versiyonunu kurdum, bilgisayarda duruyor, pek kullanmıyorum. İçine bir çok özellik eklerse muhtemelen şu andaki hızını kaybedip diğerlerinin ayarına inecektir diye düşünüyorum. Her sekme birbirinden ayrı çalışır. Bu en azından güzel bir özellik.
Safari, Apple’in çıkardığı bir tarayıcı. Windows versiyonu da mevcut. Ben arayüzünü görmek için bir kere kurmuştum. Kullanmadım. Çok fazla sarmadı açıkçası.
Son Söz: Daha adını yazmadığım bir çok tarayıcı var. Bu yukarıda saydıklarım en bilinenleri. Size tavsiyem yeniliklere açık olun ve diğer tarayıcıları denemediyseniz, en azından kurup biraz deneyin. Eğer yine beğenmezseniz, silersiniz. Yani bazı insanlar gibi, daha kullanmadan her hangi bir tarayıcı hakkında yorum yapıp da kendinizi rezil etmeyin.
Size aşağıda internet tarayıcılarının linklerini veriyorum.
Firefox 3.5 – http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html
Opera – http://www.opera.com/download/
Google Chrome – http://www.google.com/chrome?hl=tr
Safari – http://www.apple.com/safari/download/
İnternet Explorer 8 – Kendiniz google’da arayıp bulun 😀 İE’yi pek sevmediğim için buradan linkini de vermek istemiyorum.
Comments of this post