Blogger’ların en büyük dertlerinden birisi, belirli bir yere kadar konu bulma konusunda sıkıntı çekmezken, bir gün aniden “Ne yazacağım?” telaşına kapılırsınız. Aslında yazacak çok şey vardır. Fakat o an konu bulamama telaşına düştüğünüzden beyniniz çok iyi çalışmaz. Deyim yerindeyse sanki beyniniz durmuş gibidir. Bir gün, iki gün, üç gün derken yazmadığınız gün sayısı artmaya başlar. Bu da haliyle moralinizi bozar. Moral bozukluğu da blogtan ve yazı yazmaktan sizi soğutmaya başlar.
Buraya kadar anlattığım şeyleri eminim siz de yaşamışsınız. Böyle durumlarda en iyi yapılması gereken şey, moralinizi yerine getirmeye çalışmaktır. Bunun da en iyi yolu gezip-tozmak veya sizi eğlendirecek bir şeyler yapmak. Hiçbir şey yapamıyorsanız bile en basitinden çıkın ve bir saat dışarıda yürüyüş yapın. Daha önceki yazılarımdan birinde, yazma işini yaparken keyif alarak yapmanız gerektiğinden bahsetmiştim. Siz keyif alamazsanız, yazdığınız yazıdan ne size, ne de ziyaretçilerinize hayır gelir.
Moralinizi yerine getirecek aktiviteleri yaptıktan sonra kendinizi biraz daha rahatlamış hissedeceksiniz. Üzerinizdeki yükü attıktan sonra konu bulma kısmında hala endişeleriniz olabilir. Sitenizde yazdığınız konuları şöyle kabaca gözden geçirin. Konu bulmakta sıkıntı çekmenizin nedeni, detayları incelemeyip olaylara yüzeysel bakmanızdır.
Sitenize yazılan yorumları okuyun. Mesela yorumlardan birinde belki birisi bir problem yaşamış olabilir. Bu problemin çözümünü sitenizde yazabilirsiniz.
Yazı yazmak için olabildiğince fazla blog ziyaret etmeniz gerekiyor. İngilizce’niz varsa yabancı siteleri ziyaret edebilirsiniz. Bu siteniz için de büyük avantaj sağlayacaktır. Haber sitelerini gezin. Bir haber okuduğunuzda “Ben bu haberden bir yazı çıkarabilir miyim?” diye düşünmelisiniz.
Mesela evinizde, kendi odanızda otururken etrafınıza, daha farklı bir gözle bakın. Kitaplığınız varsa, bir göz atın. İlginizi çekebilecek bir konu aklınıza gelebilir. Sanırım ne demek istediğimi az çok anlamışsınızdır. Uygulamaya koyduğunuzda çok da zor olmadığını göreceksiniz.
Bu konuya uygun olduğunu düşündüğüm bir örnekle yazımı bitireyim. Üniversitedeki öğretmenimize İngilizce’yi nasıl öğrenebiliriz diye sorduğumuzda şunu söylemişti. “İngilizce öğrenmek istiyorsanız, gerekirse rüyanızda bile İngilizce konuşmanız gerekiyor” demişti. Siz de yazı yazmak istiyorsanız, bunu tüm benliğinizle istemelisiniz. Kendinizi yeterince buna verirseniz, konu bulamama gibi bir derdiniz olmaz. Detaylara önem verin ve yazmayı keyif aldığınız sürece yapın…
Comments of this post
Nurçin
02 Haziran 2012
Kendi blogumu (nurcinozer.com) örnek verecek olursam bu sorunu son zamanlarda çok yaşamaya başladım hatta bir ara tamamen blogumu kapatmayı bile düşündüm. Hakikaten konu bulamama sorunu bir hastalık gibi bir şey. Ben şahsen bu sorunu kafama çok takıyorum. Ve yazınızı okuduktan sonra bir kitabevine gitmeye karar verdim. Belki birkaç kitap alır, okur ve blogumda yorumlarım. Umarım artık yazacak bir şeyler bulurum 🙂 Yazınız için gerçekten teşekkürler…
P_Buyukarslan
02 Haziran 2012
Yazımda da dediğim gibi kendini çok fazla sıkma. Yazacak bir şeyler muhakkak her zaman var. Önemli olan doğru yere bakmak. Rica ederim. Ben de teşekkür ederim yorumun için.
Şuayip Kambur
02 Haziran 2012
bende aslında konu bulamam gibi bir sıkıntı yok. blogum yazılım blogu oldugu için hangi ayzdığım program kimin dikkatini çekecek gibi bir sorun var. acaba hangi programı yazmalıyım gibi. buda varken bulamama gibi birşey oluyor heralde 🙂 . herkesin işine yarayacak programlar yazabilirim inşallah . 🙂 yazınız içinde teşekkürler.
P_Buyukarslan
02 Haziran 2012
Zamanınızı ayırıp yorum yazdığınız için ben teşekkür ederim.
seo
03 Haziran 2012
Güzel bir anlatım olmus hocam.Bloggerlar için gerçekten yararlı makale.
Polat Büyükarslan
03 Haziran 2012
Teşekkürler.
mecnun
03 Haziran 2012
çok sağol eline sağlık hocam.
Polat Büyükarslan
03 Haziran 2012
Rica ederim, ne demek. Ben teşekkür ederim yorum için.
aoguzhan
06 Haziran 2012
Elinize sağlık hocam. Böyle tavsiyelere ihtiyacımız var elbette. Özellikle son ingilizce benzetmesi gerçekten hoşuma gitti. Çok teşekkürler. 🙂
P_Buyukarslan
06 Haziran 2012
Beğenmenize sevindim. Teşekkürler.
Sezer
07 Haziran 2012
Ben bıktım yaza yaza. 🙂
P_Buyukarslan
07 Haziran 2012
Zaten genelde bıkmadan yazanlar uzun süre bu işi götürebiliyor. Belki bir süre yazmaya ara vermeniz sizin için daha iyi olabilir. 🙂
ERKOÇ
07 Haziran 2012
Aslın da ben konu bulma sıkıntısı yaşamıyorum da , yazmak istediğim konuyu güzel bir dilde ve kompozisyon , yazım kurallarına da bağlı kalarak yazmakta zorlanıyorum.
Örneğin geçen gün , yol da yürürken yanım dan 2 kişi konuşarak geçtiğinde birinin söylediği bir cümle kulağıma aklıma işledi.Söylenen şu idi "Benim tek idealim vardı o da 40 yaşına kadar yaşamaktı.Şimdi o idealime ulaşmış oldum" diyordu.
İşte hemen aklıma,idealler ,hedefler konusun da , bana çok anlamsız ve basit bir cümle gibi gelen bu vatandaşın söylediğinden yola çıkarak bir yazı yazmak geldi.Fakat hala yazamadım.Yazıyı kısa da olsa toparlamam lazım.Yani yazdığım yazı okuyucuyu sürüklemeli,başını okuyup çıkmamalı.Yazımı okuduktan sonra , sitemden çıkmayıp,diğer yazılarıma da göz gezdirmeli.O yüzden de , yazacak konu bulmakta değilde,konuyu yazıya geçirmekte zorlanıyorum.
P_Buyukarslan
07 Haziran 2012
O problem zaman zaman bende de olabiliyor. Aklımdakileri yazıya dökemeyip yazmaktan vazgeçtiğim yazılarım da oldu. Ben kendi problemimi daha çok \”kitap okumamaya\” bağlıyorum. Her ne kadar blog açmaya başladığımdan beri daha çok okuyorsam da, kitap, roman vs okumanın yerini tutmuyor. Bu huyumu bir an önce yenmeyi istiyorum. Ne kadar kitap okursam, kelime haznemi o kadar genişletebilirim. Bu sayede okuyucularıma daha güzel yazılar yazabileceğimi düşünüyorum.
onur kahraman
08 Haziran 2012
aslına bakarsanız bende de bu yazacak konu baslığı bulamama sorunu baş gösterdi.Sanırım bu yazım türüm yanı makleden kaynaklanıyor.Makale yazmak bılıyorsunuz kı şiir yazmak kadar zordur.Çünkü araştırma ve ispata dayalı bir yazı türüdür.Ama katılıyorum bu sorunu aşmak ıcın blogları gezıyorum ve orda ne yazmış diye bakıyorum.
P_Buyukarslan
08 Haziran 2012
Yorumun için teşekkürler Onur. Umarım bu sorununu kısa sürede çözersin.
hasan
05 Ağustos 2012
gerçekten ekleyecek bırsey bulmak zor