Atatürk

Blog Yazarlığı – Hedef Nedir ve Nasıl Belirlenir?

Blog yazarlığına başlamadan önce, kendi ilgi alanlarınıza ve bilgi birikiminize göre kendinize bir hedef belirlemeniz, sizi başarıya götürecek etkenlerden birisi.

Birçok kişi hedef belirlerken kendisine “Acaba insanlar hangi tarzda blogları daha çok tercih ediyor?” sorusunu soruyor. Örneğin cevabı, webmaster blogları olsun. Ardından kişinin yürüttüğü mantık şu. “Tamam işte, madem webmaster blogları tutuyor. O zaman webmaster blogu açayım. Kesin tutar.” Yeni forum açmayı düşünen kişiler de bu şekilde düşünüyor.

Hedef dediğimiz şey, insanların beğeneceği tarzda bloglar açmak değil. Önemli olan belirlediğiniz hedefi gerçekleştirebilecek bilgi birikimine sahip olmaktır. Hedeflerinizi gerçekleştirmek için gerekli bilgiye sahip değilseniz, açacağınız bloglarda hep başarısızlığa uğrayacaksınız ki bunun örneklerini görmek için forumları gezmeniz yeterli. Forumlarda “Şunu açtım, tutmadı.” , “Bunu yaptım, olmadı.” diyen bir sürü kişi var.

Açmayı istediğiniz blogun çok fazla kişi tarafından ziyaret edilmesi önemli değil. Ziyaretçilerin blogunuzda ne kadar vakit geçirdiği ve yorumlarıyla katkıda bulunduğu önemli.

Şöyle bir örnek vereyim. Bir tarafta 10 takipçi olduğunu, diğer tarafta da 1000 ziyaretçi olduğunu düşünün. İkisi arasında seçim yapacak olsanız, en iyi seçim 10 takipçiyi seçmek olacaktır. Ziyaretçileri takipçiye dönüştüremediğiniz sürece hiçbir anlam ifade etmez. Fakat takipçileriniz, blogunuzun daha aktif görünmesini sağlar. Aktif görünen bir blog da ziyaretçilerin ilgisini çeker. Bu da ziyaretçilerin takipçiye dönüşmesine yardımcı olacaktır.

Hedef belirlerken ilgi alanlarınızı gözden geçirin. Hatta mümkünse elinize bir kağıt kalem alın ve sayfayı bir çizgiyle tam ortadan ikiye ayırın. Bir tarafına ilgi alanlarınızı ve yapmayı istediğiniz hedeflerinizi, diğer tarafa da bunları gerçekleştirmek için sahip olduğunuz bilgileri yazın. Muhtemelen yapmayı istediğiniz şeylerin çok fazla ama bilgi birikiminizin çok az olduğunu göreceksiniz. Bahsettiğim şey de tam olarak bu. Bilgi olmadan belirlenen hedefin bir anlamı yok.

Bilgi birikiminizi yazdığınız kısma, hedeflerinizi başarmak için öğrenmeniz gerekenleri de ekleyin. Örneğin, hedefiniz blog açmaksa, HTML ve az da olsa CSS bilmek, birçok işinizi kendi başınıza halletmenize yardımcı olacağı için HTML ve CSS öğrenmeniz gerekiyor.

Bir önceki parağrafta verdiğim örneği, özellikle programlama öğrenmek isteyip, etrafta şu saçma soruyu soran (“Hangi programlama dilini öğreneyim?”) kişilerin uygulamasını tavsiye ederim. Hedef belirleyip, bu hedefinizi gerçekleştirmek için gerekli olan dilleri belirledikten sonra gerisi sizin öğrenme hızınıza kalıyor.

Bilgisi olmadan bir şeyleri yapmaya çalışan birçok kişinin başarısızlığa uğradığını unutmayın. Siz de onlardan biri olmak istemiyorsanız önce kendinizi geliştirin.

Sizin bir hedefiniz var mı? Varsa, hedefinizi gerçekleştirmek için gerekli olan bilgiye sahip misiniz?

Comments of this post

Atakan

Atakan
19 Eylül 2012

"Tamam işte, madem webmaster blogları tutuyor. O zaman webmaster blogu açayım. Kesin tutar."

Mantığı olduktan sonra ne bizden adam gibi proje çıkar, ne de fikir… (Güzel projeler de var mı, var tabi. Sözüm meclisten dışarı.)

Adamlar farklı bir fikir üretip, geliştirmek için açacaklarına "nasılsa tutar ben de açayım" diye açıyorlar ya.

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
19 Eylül 2012

Bizde şöyle bir şey var. Özellikle forumlarda çok sık karşılaştığım şeylerden birisi şu. İnsanlara yaptığı hatalarını söylediğinde "Konumu baltalama" demeye başlıyorlar. Kimse başkalarının fikirlerini önemsemiyor ve hatalarından ders çıkarmayı aklından bile geçirmiyor. Herkes kendini her konuda bilgili sanıyor. Kimse hata yapmıyor, herkes mükemmel. O yüzden projem tutmadı diye ağlayan bir sürü insan ortalarda dolaşıyor. Bizim insanımızın birçoğu öğrenmeye açık değil.

Atakan

Atakan
19 Eylül 2012

Haklısın abi.

mecnun reis

mecnun reis
07 Ekim 2012

malesef çok gereksiz yazar ve de insan var internette

hakan

hakan
18 Kasım 2012

ineternet ortamında malesef herkes wm olarak dolaştıkça gerçek wm lere sıra gelmeyecektir

Serkan

Serkan
15 Ocak 2013

tartışmaya denk geldik heralde