Atatürk

Blog Yazarlığı Bana Neler Kazandırdı/Öğretti?

blog-yazarligi

Blog yazarlığının zorluklarından sürekli bahsediyoruz. Bu zorluklara göğüs gerebilenlere kazandırdığı bazı şeyler de yok değil. Blogumu takip edenleriniz biliyordur. 4 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Bu dört sene içerisinde blog yazarlığının bana neler kazandırdığını aşağıda kısaca özetledim.

Sabırlı Olmak

Sadece blog yazarlığında değil, birçok konuda da sabırlı olmak oldukça önemli. Yaptığınız şeyin sonucunu hemen alamadığınızdan başarıya ulaşmak için beklemeniz gerekiyor. Acele etmemeyi ve sabırla beklemeyi öğrendim. Sabırlı olduktan sonra gelen başarma hissi bir başka oluyor.

Türkçe’yi Düzgün Kullanmak

Yazı yazdıkça yazma becerisi artıyor. Her ne kadar bu beceriyi okumayla da destekleyemesem de (ki bunun büyük bir eksiklik olduğunun farkındayım) yazdıkça Türkçe’ye daha çok dikkat etmeye çalışıyorum. İlk yazdığım yazıdan son yazdığım yazıya kadar eminim büyük ölçüde yol katetmişimdir. Bu konuda da en çok kullandığım ve nasıl yazılacağından emin olamadığım kelimelerin doğrusunu öğrenmemde bana en büyük desteği TDK’nın web sitesi verdi.

İletişime Önem Vermek

Her yerin kendine ait bir jargonu var. Bu internet için de geçerli. Blog yazarlığı yaparken ister istemez insanlarla muhattap olduğunuz zamanlar çok oluyor. Size soru soran veya yazdığınız yazıya yorum yazan kişilere karşı hitap şekliniz oldukça önemli. Yüz ifadeleriniz görünmediği için yazdığınız en ufak bir kelime yanlış anlamaya sebebiyet verebilir. Bu yanlış anlama da sizi karşı tarafa itici gösterebilir. Bu da izleyicilerinizin sizi takip etmekten vazgeçmesine neden olabilir. İnternet ortamı acımasızdır. İnsanlar sizi anında bırakır. Çünkü nasıl olsa onlara yardımcı olacak bir sürü kişi internette var. İletişim konusunda da başarılı olduğumu düşünüyorum.

Araştırmaya/Okumaya Teşvik Etmek

Blog yazarlığı yaparken araştırmaktan ve okumaktan başka çareniz yok. Bunu yapmadığınız taktirde bir süre sonra yazacak konu bulamama sıkıntısı çekmeye başlarsınız. Çünkü öncelikle sizin bir konuyu öğrenmeniz ve siz öğrendikten sonra karşınızdakilere öğretmeniz için yazmanız gerekiyor.

Para Kazanmak

Her ne kadar para konusu benim için pek önemli olmasa da (zaten bu yüzden 3. seneden sonra para kazanmaya başladım) ufak da olsa para kazanıyorsunuz. Ben bu kazanılan paraya emeğimin karşılığı gözüyle bakıyorum. Gerçi kazanılan para, verdiğim emeğin kıyısından köşesinden geçmez ama yazdığınız yazıyla para kazanmak da gayet keyifli bir şey. Bunun için ekstra emek harcamanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken şey yazı yazmak. Hatta kimi zaman havadan para kazanıyormuş hissi de vermiyor değil hani. 🙂

Bilgi Seviyeni Arttırmak

Aslında en önemli madde olan bu maddeyi sona saklamak istedim. Az önce dediğim gibi yazı yazmak için araştırmanız gerekiyor. Araştırırken de öğrendiğiniz bilgilere yenilerini ekliyorsunuz. Yani her geçen gün bilgi seviyenizi arttırıyorsunuz. Yerinizde sayma gibi bir durum söz konusu değil. Tabii ki bilginizi arttırmak için blog yazarı olmanıza gerek yok. Fakat kimse durup dururken bir şeyler öğrenmeye kalkmıyor. Blog yazarlığı sizi öğrenmeye zorluyor. Fakat öğrenme işini keyifli hale getiriyor.

Blog yazarlığının size öğrettiği/kazandırdığı şeyler var mı?

Comments of this post

@keskinbu

@keskinbu
05 Temmuz 2013

Elinize sağlık çok güzel bir makale olmuş 🙂 Blog yazmaya yeni başlayan biri olarak iki eksiğimi sayenizde görmüş oldum. Bunlardan biri sabırlı olmak diğeri araştırmamak.

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
05 Temmuz 2013

Rica ederim. 🙂 Sabırlı olmak çok önemli. Sabırlı olup, kendinize bir hedef belirledikten sonra gerisi zaten geliyor. Başarılar dilerim.

@keskinbu

@keskinbu
05 Temmuz 2013

Teşekkür ederim 🙂

bahceperim

bahceperim
05 Temmuz 2013

güzel bir yazı,özellikle :’insanlarla muhattap olduğunuz zamanlar çok oluyor. Size soru soran veya yazdığınız yazıya yorum yazan kişilere karşı hitap şekliniz oldukça önemli. Yüz ifadeleriniz görünmediği için yazdığınız en ufak bir kelime yanlış anlamaya sebebiyet verebilir. Bu yanlış anlama da sizi karşı tarafa itici gösterebilir. Bu da izleyicilerinizin sizi takip etmekten vazgeçmesine neden olabilir.’ bu konuya değinmeniz iyi olmuş.-Umarım ,bazı bloggerların kulağına su kaçar.-Şahsen ben 2 blogu bu yüzden okumayı bıraktım.

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
06 Temmuz 2013

İnsanlarla ne kadar iyi iletişim kurulursa size geri dönüşü de bir o kadar iyi oluyor. İnşallah yazdıklarımız sadece yazı olarak kalmaz ve uygulanır. 🙂

Burak İşci

Burak İşci
13 Temmuz 2013

Çok güzel bir yazı olmuş, aslında bu yazı başlığı altında güzel bir MİM serisi çıkarmış eğer iznin olursa bu başlık altında yeni bir mim başlatacağım 🙂

P_Buyukarslan

P_Buyukarslan
13 Temmuz 2013

Teşekkürler. Estağfurullah. İzin ne demek. Dilediğinizi yapabilirsiniz. 🙂

Hamiyet Bayram

Hamiyet Bayram
29 Ağustos 2013

Bu listeye; daha iyi bir gözlemci olmayı, görülenin ötesindekini fark etmeye çalışarak bunu okunabilir şekilde ifade etmeyi de ekleyebiliriz, sanırım. Teşekkürler, samimi yazılarınız için.