Blog açmak ve yazmaya başlamak çok kolay. Fakat bazı bloglar konuşma dilini yazı dili olarak kullanıyorlar. Yani nasıl konuşuyorlarsa o şekilde yazıyorlar. Böyle yapılması doğru mu?. Ben doğru olmadığını düşünüyorum. Nedenlerini size açıklayayım.
Öncelikle yazı dili ile konuşma dili birbirinden farklıdır. Eğer konuşma dili ile yazacak olursak, yazım kılavuzu denen şeye ihtiyacımız olmazdı. Bu arada hemen yeri gelmişken belirteyim. Burada arkadaşlarınızla internet üzerinden yaptığınız yazışmalarınızdan bahsetmiyorum. Yazılarını, herkesin okuması için blogunda yayımlayan kişilerden bahsediyorum.
Blog yazarının okuyucu kitlesine önem vermesi gerekir. Günümüzde internet kullanım oranı artarken, internet kullanmaya başlama yaşı da bir o kadar düşüyor. Şöyle düşünün. Siz sürekli lan, aq gibi veya buna benzer daha ağır kelimeler kullanarak yazdığınız yazıları küçük çocukların okuduğunu düşünün. Ondan sonra ailelerin söylediği şey şu olur. “Bu çocuklar nereden öğreniyor bu kelimeleri?”. Yaşı küçük olan kardeşlerimizin de yazdığımız yazıları okuyacağını düşünerek biraz daha dikkat etmemiz gerekir diye düşünüyorum.
Ayrıca yazım hatası yapan bir sürü kişi var. Ben de olabildiğince dikkat etmeye çalışıyorum. Mesela ne yazık ki hala “orijinal” kelimesini “orjinal” yazan bir sürü kişi var. Siz, bu ve buna benzer kelimeleri yanlış yazdığınızda, yazınızı okuyan kişiler, ister istemez sizin yazdığınız gibi yazmaya başlayacak. İnternet dediğimiz şey de bu yanlışların artmasına vesile oluyor.
Size kendi yaşadığım bir olayı anlatayım. İlkokul arkadaşlarımdan birisi, bana bir mail atmıştı. Attığı mailde, yazıların hepsi küçük harfli ve hiçbir noktalama işareti kullanılmamıştı. Yazıyı anlamaya çalışmak için ortalama 10-15 dakikamı harcadım. Sonra da okumaktan vazgeçmiştim. Kendisine, başkalarına yazarken yazılarında noktalama işaretlerini kullanmasını nasihat ettim. Aslında tavsiye etmek istemiştim ama birden yanlışlıkla nasihat şeklinde yazmıştım. Hemen karşımdan aldığım yanıt şuydu. “Senden nasihat alacak değilim. Bana nasihat vermeye kalkma lütfen.” demişti. Bir de dediği şey şuydu. Noktalama işareti kullanmak huyu değilmiş. Noktalama işaretini kullanmayan bir başka arkadaşım daha vardı. O da benim huyum değil demişti.
Bize daha ilkokulda öğretilmeye başlanan Türkçe gibi güzel bir dili, kendi kafamıza göre kullanmak doğru değil. Bizim yazı yazma amacımız kendimizi en iyi şekilde ifade etmek değil mi?. Karşımızdaki kişi ne demek istediğimizi anlasın diye noktalama işaretlerini kullanmıyor muyuz?. Türkçe öyle bir dil ki, virgülün yerini değiştirdiğinizde bütün cümlenin anlamı değişiyor.
Blog açtım, dilediğim gibi yazarım diyebilirsiniz. Bu sizin hakkınız. Kendinizi ifade ederken yaşı küçük olan kişilerin de sitenizi ziyaret edeceğini unutmayın. Siz kendinizi dilediğiniz gibi ifade ederken, başkalarına da kötü örnek olmayın. Türkiye’de yaşıyoruz. Türkçe okuyoruz. Türkçe yazıyoruz. Herkesin evinde genelde İngilizce Dil Bilgisi kitabı vardır. Peki neden kitaplığınızda Türk Dil Kurumu’nun Yazım Kılavuzu yok?. 8-10 TL vererek bir tane edinirseniz ve içerisini okursanız, bazı kelimeleri görünce “Bu kelime böyle mi yazılıyormuş” diyeceğinizden eminim.
Bu uzun yazıyı okuma sabrını gösterdiğiniz için teşekkür ederim.
Siz blogunuzda, kendinizi ifade ederken yazı dilinize ve yazım kurallarına dikkat ediyor musunuz?
Comments of this post
Merve Yıldırım
10 Haziran 2012
Yazım kurallarına dikkat edilmediğini farkettiğim an kapatırım o sayfayı. Yazım kurallarından bihaber birinden faydalanabileceğim ne olabilir ki diye düşünürüm. Yalnız ortada TDK gibi dolaşmayı da anlamsız buluyorum. Kimseye nasihat etmem bu konuda, sonuçta koca koca insanlar isteseler kendilerini o yaşlarına kadar düzeltirlerdi.
P_Buyukarslan
10 Haziran 2012
Yazım kuralları konusunda söylediğine katılıyorum.
Zaten kimse TDK gibi dolaşmasın. Olabildiğince dikkatli olsak yeter bence. 🙂
Benim amacım da kullanırsan daha iyi olur şeklindeydi. Ben de normalde nasihat vermem. Nasihat kelimesi geçince köpürmüştü karşı taraf. 🙂
Bu arada yorumun için de teşekkürler Merve.
Sadık Poyraz
10 Haziran 2012
Bu yazım yanlışı konusu ve cümle-metin bütünlüğü benim için de büyük önem taşımakta ama; maalesef ki insanların yaptıkları bu tarz yanlışları dile getirince hatalı konuma düşüyorum. Bir diğer en çok yanlış yazılan kelime de "herkes" olsa gerek. Bu kelimeyi hala "herkez" diye yazanlar var mesela. Bu da sinir bozucu…
P_Buyukarslan
10 Haziran 2012
İşin kötü yanı da bu zaten. İnsanlara yaptığı yanlışı söyleyince suçlu sen oluyorsun. Tek tek insanlara hatalarını göstermeye çalışmayla olacak iş değil zaten. Bazı televizyon kanallarında bile buna dikkat edilmiyor. Hal böyle olunca da ne kadar uyarırsan uyar umurlarında olmuyor.
Hasan Yılmaz
10 Haziran 2012
Anlamlı bir yazı. Dikkat etmemiz gereken önemli bir şey de mümkün olduğu kadar yabancı kelimeler kullanmamak olabilir..
P_Buyukarslan
10 Haziran 2012
Haklısın Hasan. Yabancı kelimeleri de mümkün olduğunca kullanmamak en doğrusu.
ERKOÇ
11 Haziran 2012
Güzel bir yazı olmuş Polat Kardeşim.
Bir site vardı , takip ediyordum ama sonra bıraktım takibi.Çünkü yazıların da çok lan'lı,ulan'lı cümleler kullanıyordu.Kendisi ben günlük hayatta nasıl konuşuyorsam,yazılarım da da o dili kullanıyorum diyebiliyor ama …. yok olmuyor.hoş olmuyor,güzel olmuyor.
Ben bu ara da bir şey soracağım.Yazdığımız yazıyı yayınlama dan önce , imla kurallarını kontrol ettireceğimiz,doğrusunu alabileceğimiz bir proğram varmı acep? Yani yazdığım yazıyı oraya yapıştırıyım ve notalamaları , virgülleri,de da ları kontrol ettiriyim.Örneğin ben genel de "çünkü" diye yazıyordum ama "çünki"" diye yazılması gerektiğini çok sonra öğrendim.
İşte böyle…
P_Buyukarslan
11 Haziran 2012
Teşekkürler. Sorduğunuz program ile ilgili bir yazıyı bugün hazırlayıp yayımlarım. Böylece herkes faydalanmış olur. Bu arada siz zaten doğru yazıyormuşsunuz. Doğrusu "çünkü". Hatta siz böyle söyleyince emin olmak için hem kitaplığımdaki yazım kılavuzuna baktım. Hem de Türk Dil Kurumu'nun sitesine baktım. İkisinde de çünkü diye geçiyor.
ERKOÇ
11 Haziran 2012
Teşekkürler Polat
Yazılarını merak ve zevk ile bekliyorum.
İyi haftalar olsun İNŞLLAH Hepimize
P_Buyukarslan
11 Haziran 2012
Teşekkürler. Size de iyi haftalar dilerim.
Blog yazarları, yazı diline ve yazım kurallarına önem vermeli mi?
12 Haziran 2012
[…] Polat Büyükarslan Related Posts:www.ozkaradas.com Türkiye’nin Bilgisayar, Oyun, Sinema ve Birçok Konuda En […]
ParlakTeneke
21 Haziran 2012
Ben de yazınıza katılıyorum.Blog yazarı diline önem göstermelidir.Çünkü tasarım ve içerikten sonra en önemli konu budur.
bodakedi
09 Temmuz 2012
Blog yazarı, özgür olmalı… Hiçbir kurala uymayıp, kendi kurallarını yaratmalı… Özgünlüğün ilk temeli kendi yazı dilini oluşturmak olmalı, bir tarzı varsa istediği kadar yazım yanlışı olsun okunur…
Mustafa İsmail
06 Eylül 2012
Ben daha çok kendi bloguma özgün kelimeler kullanıyorum.Ne bileyim "yazı yazmak" değil de "yazı yazmaca" şeklinde ilerliyorum.Ancak daha ciddi bloglarda dikkat edilmesi gereken bir konu.Elinize sağlık.